Ілюстрація REUTERS

Провідна громадська організація в області боротьби з тютюнопалінням «Життя» опублікувала звіт про свою діяльність за 2019 рік. З урахуванням попередніх років роботи, загальний обсяг надходжень і витрат громадської організації «Життя» за 2015-2019 рр.. перевищив 30,1 млн грн.

Як повідомляє Comments.ua, про це свідчать офіційні звіти організації.

При цьому найбільш «урожайними» для ГО «Життя» були попередні два роки – у 2018 р. організація отримала грантів на 9,5 млн. грн, у 2019 р. – 8,3 млн грн.

Відео дня

Традиційно основну частину коштів надають американський фонд CampaignTobacco Free Kids (за 2019 р. – 3,9 млн грн). Цей фонд пов'язаний з американським філантропом і невдалим кандидатом на пост Президента США Майклом Блумбергом. Минулого року Майкл Блумберг потрапив у скандал, намагаючись виправдати російську окупацію Криму.

Крім того, ГО «Життя» отримує кошти від якоїсь американської організації Vital Strategies, а також в останні роки і від Всесвітньої організації охорони здоров'я.

У податкових консультантів навіть базові цифри фінансових звітів організації викликали певні питання та підозри.

- У звітах за 2015-2017 рр.. частка зарплати в загальних витратах організації становила близько 40% всіх витрат. А вже до 2019 р. вона скоротилася до 14%. У реальних цифрах фонд зарплати організації «впав» з 2,5 млн грн у 2017 р. до 1,16 млн грн у 2019 р. Співробітники організації різко вирішили урізати собі зарплати? Навряд. Більш ймовірний варіант - реальні виплати «заховані» в напрямках «робота з експертами» та «програмні витрати». Як правило, схема проста – укладається договір на надання консалтингових послуг з фізособою-підприємцем (витрати – лише єдиний податок – 5% і невелика комісія – 3-4% для ФОП). По суті це «обготівковування» і виведення коштів – пояснює схему податковий консультант Лариса Руденко.

За словами податкового консультанта, таким чином досягається одразу дві мети. По-перше, економія на податках із зарплати. І це підтверджує аналіз фінансових звітів – з 2017 до 2019 р. обсяг отриманих грантів ГО «Життя» збільшився з 5,4 до 8,3 млн грн. Але при цьому сума сплачених організацією податків впала з 823 тис. грн до 646 тис. грн.

По-друге, «правило хорошого тону» для грантових організацій та благодійних фондів – аби частка зарплат не перевищувала 10% загального бюджету організації. А в 2015-2017 роках у ГО «Життя» перевищення частки зарплат над цим показником було просто непристойним – 40% - в 4 рази більше. Відповідно, дана схема оптимізації дозволила також дотримуватися правил пристойності перед грантодавцями.

Судячи зі звітів про роботу «Життя», її діяльність, в основному зводитися до організації невеликих вуличних мітингів і кулуарних обговорень у формі круглих столів та семінарів з такими ж організаціями, підготовки брошур і буклетів. Крім того, згідно зі звітом за 2019 рік, податкові закони, прийняті Верховною Радою і розроблені фахівцями Податкової, Митної служб, Міністерства фінансів, комітетів Верховної Ради, ГО «Життя» також вказала як власні досягнення.

Оскільки тема боротьби з курінням вважається соціально важливим багато рекламні компанії та PR-активності організація намагається проводити безкоштовно. А «зекономлені» гроші виводяться через «угоди» з «експертами».

Яким же чином використовуються кошти іноземних грантодавців? Можливо, відповідь на це питання слід шукати в структурі доходів керівників «Життя», наприклад у податковій декларації багаторічного голови правління ГО «Життя» Андрія Скіпальського, який очолював організацію до 2018 р.

Оскільки Скіпальський, після цього кілька місяців працював у Міністерстві охорони здоров'я, він був змушений подавати податкову декларацію.

І згідно офіційної декларації А. Скіпальського, у 2016 р. він купив велику квартиру в Києві (95 кв. м.) із задекларованою вартістю 2,8 млн грн. (в цілому родині Скипальских належить 4 квартири і земельна ділянка). Пізніше машину (А. Скіпальскому належить 2 машини).

Ним задекларовані також 46,6 тис. швейцарських франків на рахунку в банку UBS (Швейцарія) і 12,8 тис. доларів у американському банку. При цьому дружина Скіпальського, що також працює у сфері неприбуткових організацій, задекларувала 56 тис. доларів готівкою.