Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що уряд до кінця тижня розгляне питання щодо скасування заборони на експорт засобів медичного захисту.

Про це він повідомив під час зустрічі з представниками бізнесу Чернівецької області.

«Ви напевно нас розумієте, чому ми так робили із самого початку (заборонили експорт засобів медичного захисту - УНІАН) - нам потрібно було наповнення лікарень і аптек (медичними масками - УНІАН). З приводу лікарень, які приймають захворівших на COVID-19 у нас там все нормально з наповненням (засобами захисту - УНІАН), з приводу аптек, мені здається теж вже непогано. Ми подивимося на цю ситуацію - може й прийшов час… Давайте ми побачимо всі запаси. Не хочеться в це вірити, але ми повинні бути готові, якщо прийде друга хвиля», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожКабмін продовжив заборону на експорт масок до липня

Своє чергою заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко відзначив, що Міністерство охорони здоров’я вивчить потребу закладів охорони здоров’я в засобах захисту лікарень, які визначені для прийому хворих на COVID-19.

«Ми зараз збираємо потребу в усіх закладів охорони здоров’я, не тільки першої хвилі, а й другої й третьої для того, щоб вони чітко сказали план, який вони передбачають щодо закупівлі засобів індивідуального захисту. Як тільки вони нададуть цю потребу, ми разом з Мінекономіки оцінимо власне виробництво і можливо найближчим часом дозволимо квотний принцип експортного продажу масок», - заявив Ляшко.

Своєю чергою президент відзначив, що «до кінця тижня ми зрозуміємо… Якщо наповнення є, то чому б ні. Ви праві - якщо держава не робить вам замовлення, держава має відкривати вам можливості».

Як повідомляв УНІАН, 12 березня Кабінет міністрів до 6 червня запровадив заборону на експорт засобів індивідуального захисту протиепідемічного призначення українського виробництва.

13 травня уряд дочасно зняв заборону на експорт етилового спирту для медичних цілей, дозволивши постачання з 15 травня 2020 року замість раніше встановленого терміну 1 червня.