REUTERS

В Україні запустили реєстр роздрібних цін на товари першої необхідності і протиепідемічного призначення.

Його створили за ініціативи Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації та Інститутом аналітики та адвокації, повідомила прес-служба Мінцифри на своєму офіційному веб-сайті.

Читайте такожВ.о. голови "Укрзалізниці" намагається витягнути з кишень українців 100 млн гривень шляхом махінацій на тендерах - ЗМІ

Відео дня

Зокрема, в разі збільшення ціни більше ніж на 5% бізнес зобов'язаний подати інформацію про це до реєстру. Після цього інспектори перевіряють надану інформацію, а українці через реєстр мають можливість ознайомитися з нею.

У Мінцифри підкреслили, що декларування цін бізнесом є тимчасовим заходом на період карантину.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення державного регулювання цін на деякі продовольчі товари і товари протиепідемічного призначення, необхідні для боротьби з поширенням COVID-19.

До переліку соціально значущих продуктів увійшли: вода мінеральна без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (в плівці), крупа гречана, цукор-пісок, пшеничне борошно вищого ґатунку, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з пшеничного борошна вищого ґатунку).

Що стосується товарів протиепідеміологічного призначення, то до них Кабмін відніс антисептики і дезинфікуючі засоби, а також деякі ліки. Крім того, держрегулюванню підлягають двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавички, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 і FFP3, бахіли, фільтри для масок тощо.

Постанова набула чинності 18 травня.