Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні і за основу проект закону про продовження на два роки і підвищення до 58 з 42 євро за тонну експортного мита на металобрухт.

Читайте такожПромвиробництво в Україні за місяць впало на 13,8%

За ухвалення законопроекту про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" проголосували 234 народних депутата за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Представляючи законопроект, голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк зазначив, що це дозволить ліквідувати дефіцит цієї сировини для українських підприємств.

«Це вже третій металургійний закон. Попередні спрацювали ефективно. Обсяги поставок вітчизняного металобрухту зростають три роки поспіль. Вдалося скоротити дефіцит металобрухту для українських металургійних заводів з 9% до 2%», - зазначив він.

При цьому депутат підкреслив, що сьогодні є нові виклики, «тому що ціна на металобрухт у світі виросла на 30%, триває військова агресія проти України, імпорт металопродукції в Україну перевищує експорт».

За словами Галасюка, ухвалення законопроекту дозволить зберегти 20 тис. робочих місць в галузі, дасть 1,5 млрд дол. валютної виручки в економіці країни і додаткові 1,5 млрд грн до держбюджету.

Однак під час обговорення була внесена поправка, яка знизила термін продовження експортного мита на металобрухт з 3 до 2 років.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що його метою є подальша стабілізація ситуації в металургійній галузі та суміжних секторах, збереження існуючих та створення нових робочих місць, збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок підвищення експортного мита на металобрухт, а також створення більшої доданої вартості на території держави шляхом глибокої переробки дефіцитної сировини на її території.

«Реалізація запропонованого заходу має економіко-правову основу і не суперечить міжнародним зобов'язанням України. Чинні та запропоновані заходи щодо підвищення експортного мита на металобрухт повністю відповідають нормам міжнародного торгового права в рамках СОТ та інших міжнародних зобов'язань України щодо регулювання зовнішньої торгівлі», - йдеться в документі.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2016 року Рада ухвалила з поправками президента закон, що передбачає підвищення терміном на один рік експортного мита на відходи та брухт чорних металів до 30 євро за 1 тонну, а також скасування обов'язкової державної реєстрації контрактів на експорт металобрухту.

У липні 2017 року мито було продовжено ще на один рік.

Українські металургійні компанії неодноразово виступали з вимогами обмежити експорт металобрухту, оскільки, на їхню думку, у меткомбінатів спостерігається дефіцит брухту, а його вивезення з країни негативно позначається на металургійній галузі.

У 2018 році Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає продовження на рік терміну дії експортного мита на відходи та брухт чорних металів, а також його підвищення до 42 євро за тонну з 30.