Колишній завод Порошенка стане головною ремонтною базою кораблів РФ / фото УНІАН

Севастопольський морський завод імені Серго Орджонікідзе («Севморзавод»), що належав раніше президенту України Петру Прошенку, повинен стати базовим підприємством для ремонту кораблів Чорноморського флоту.

Читайте такожУ Росії підрахували витрати на окупований Крим

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на директора заводу Володимира Баженова.

Відео дня

За його словами, для цього на «Севморзаводі» розроблена програма модернізації та технічного переозброєння. Перші військові кораблі Чорноморського флоту можуть стати на ремонт у доки заводу протягом року, уточнив Баженов.

«Севморзавод» розташований на двох майданчиках: основний «Південний» і «Інкерман». Їх загальна площа становить 53 га. На заводі є два сухих доки, спеціалізовані цехи з ремонту корпуса, виготовлення суднового обладнання, систем і трубопроводів.

За словами Баженова, завод має в своєму розпорядженні умови для ремонту, докування, переобладнання і модернізації різноманітних суден. Зараз на «Севморзаводі» будують два важких плавучих крани – ПК-400 «Севастополь» і ПК-700 «Григорій Просянкін».

Севастопольський морський завод був створений у 1783 р. З 2010 р. до початку 2015 р. він контролювався структурами Порошенка, після чого був «націоналізований» окупантами Криму і переданий у власність Севастополя. В кінці 2015 р. севастопольська філія центру судноремонту «Зірочка» підписала з «Севморзаводом» договір про оренду його основних виробничих потужностей терміном на 49 років.

У лютому 2018 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв своїм розпорядженням перевів «Севморзавод» у федеральну власність.