Ілюстрація REUTERS

Кількість іноземців, зареєстрованих у Польщі, збільшилася в чотири рази за останні п'ять років. Таким чином, напруга на ринку праці була зменшена. А прогалини від нестачі працівників були заповнені.

Про це пише Bloomberg, додаючи, що понад 600 тисяч іноземців платять внески Службі соціального забезпечення Польщі. З них дві третини складають громадяни України. Про це свідчать дані польської служби за березень.

Читайте такожЗаробітчани за рік переказали до України майже $11 мільярдів

Відео дня

Кількість українців у сусідні країні зростало кожного року попри страхи, що Польща стане для них лише нетривалою зупинкою на шляху до більш заможних країн єврозони після запровадження безвізового режиму з ЄС.

"Дехто зміг передбачити, що буде більше проблем на ринку праці включно зі зростанням зарплат. Виявилося, що компанії змогли посилити зайнятість, оскільки немає перешкод ні для притоку місцевих працівників, ні для працівників з України", - пояснив голова Національного банку Польщі Адам Глапінський.

Згідно з оцінками за методологією ЄС, рівень безробіття у Польщі на сьогодні впав до рекордно низького показника - 3,8%. При цьому, економічне зростання країни становить близько 5% на рік.

Читайте такожWashington Post: Україна може втратити кожного десятого українця

Більше 2 мільйонів поляків поїхали за кордон після того, як Польща вступила в ЄС у 2004 році. Тепер в кожній п'ятій польській компанії працюють українці. В агенції Personnel Service передбачають, що до кінця 2019 року кількість громадян України, які працюють в сусідній країні, зросте ще на 30%.