АМКУ оштрафував компанію Ахметова / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України оштрафував компанію «Корум Україна» на 53 млн грн і «Науково-виробничу компанію «Гірничі машини» на 3,3 млн грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Читайте такожАМКУ почав справу проти компанії Ахметова

Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Відео дня

«АМКУ встановив порушення законодавства про захист економічної конкуренції, вчинені «Корум Україна» і НПК «Гірські машини» під час участі у трьох процедурах публічних закупівель, які здійснювало держпідприємство «Львіввугілля», - написав він.

За його даними, торги проходили через систему Prozorro. Замовник повинен був отримати врубові машини для добування вугілля (дві процедури торгів), а також елеватори та конвеєри (одні торги) на загальну суму майже 330 млн грн.

«Однак справжньої конкуренції на торгах не могло бути, оскільки «Корум Україна» і «Гірські машини» узгодили свою поведінку, тобто, змовилися», - написав Терентьєв.

За його словами, про це свідчать такі факти: зв'язаність компаній відносинами контролю через спільних засновників, наявність загальних працівників і уповноважених осіб, надання один одному фінансової допомоги.

Крім того, компанії здійснювали продаж і придбання товарів один у одного, мали спільні засоби зв'язку, загальні IP-адреси, а також загальні властивості у файлах і схожість в оформленні документів.

«Наведена сукупність доказів розцінена АМКУ як порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів. На «Корум Україна» накладено штраф у розмірі 53 млн грн, на «НВК «Гірничі машини» штраф у 3,3 млн грн. Кінцевим бенефіціаром «Корум Україна» є Рінат Ахметов», - написав голова АМКУ.

У свою чергу, компанія «Корум Україна» заперечує висновки Антимонопольного комітету і вважає їх такими, що не ґрунтуються на повному і всебічному дослідженні всіх обставин справи.

«Компанія здійснює свою діяльність відповідно до вимог чинного законодавства і вважає, що встановлені АМКУ факти у своїй сукупності не свідчать про вчинення антиконкурентних узгоджених дій. За результатами зазначених у справі торгів, жодних поставок товарів «Корум Україна не здійснювала і не отримала доходів», - сказано в офіційній заяві прес-служби Corum Group (до складу якої входить у тому числі компанія «Корум Україна»).

У компанії також додали, що будуть оскаржувати рішення АМКУ в судовому порядку в межах встановленого законодавством терміну.

Довідка УНІАН. Corum Group – українська компанія, виробник обладнання для гірничодобувної галузі України і світу (100% статутного капіталу компанії володіє Систем Кепітал Менеджмент). Входить до складу енергетичної компанії ДТЕК Енерго.

ДТЕК – найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» бізнесмена Ріната Ахметова.