Інтернет-магазини парфумів, як виявило розслідування, ухиляються від сплати податків

Ринок парфумерно-косметичних товарів є одним з найбільших ринків в Україні, за об’ємом посідає четверте місце серед непродовольчих товарів і складає 23,7 млрд грн (за підсумками 2018 року). В мережі працює 134 інтернет майданчика, що пропонують до продажу парфумерію та косметику. Але держава не отримує суттєвих надходжень до бюджету, бо інтернет-продавцями цієї продукції використовуються різноманітні схеми ухиляння від податків та митних платежів.

Зокрема, під час власного розслідування журналісти «Апострофа» виявили, що робота найбільших інтернет-магазинів з продажу парфумів та косметики makeup.com.ua, parfums.ua, notino.ua не відповідає законодавству України.

На сайті makeup.com.ua формальною юридичною особою, яка здійснює продажі, є ТОВ "Мейкап". Але, при оплаті готівкою та карткою, журналісти отримали «товарний чек» від ФОП, котрий зазначений не продавцем, а "постачальником" товару, що діє за "договором доручення". Отримувач у папірці не зазначений, ідентифікувати реального продавця  неможливо, ТОВ "Мейкап" з формальної точки зору ніякого відношення до ситуації не має. А при купівлі через поштового оператора отримувачем коштів виявився ТОВ "Вейкап Трейдінг" (а не ТОВ «Мейкап», як вказано на сайті) , засноване кіпрським офшором. 

Відео дня

На сайті parfums.ua взагалі немає жодної інформації щодо продавця. При оплаті готівкою та карткою – журналісти отримали формальний папірець без жодних реквізитів. У випадку купівлі через поштового оператора отримувачем коштів виявилась фізична особа.

На сайті notino.ua взагалі вказаний чеський власник, хоча безпосереднім отримувачем коштів  від вітчизняних покупців є українсько-канадське СП "Росан", котре не несе жодної відповідальності перед покупцями. Чеський власник фактично веде комерційну діяльність на території України але гроші виводить в іншу країну.

Керуючий партнер юридичної компанії V.I.P. Consulting, Богдан Яблонський, проаналізувавши результати розслідування, вважає, що зазначені інтернет-магазини уникають оплати податків  та максимально приховують дані про реального продавця. У випадку придбання неякісного, або навіть небезпечного товару – покупцю не буде до кого апелювати. ФОПи та ТОВи, вказані в документах під час придбання парфумів чи косметики, не несуть жодної юридичної відповідальності, -  пояснює юрист.

На думку журналістів, подібні схеми ухиляння від податків, мають зацікавити відтворену Державну податкову службу. Враховуючи об’єми ринку, мова може йти про мільярди додаткових податкових надходжень. На невідповідність вимогам законодавства у сфері захисту споживачів має звернути увагу Держпродспоживслужби. А ухилення від сплати податків деякими суб’єктами підприємницької діяльності, котре ставить їх у відверто виграшне становище у порівнянні з легальними має зацікавити Антимонопольний комітет, - йдеться в розслідуванні.

Наразі редакція видання "Апостроф" підготувала низку власних запитів у відповідні органи державної влади щодо виявлених фактів.