Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла в першому читанні та за основу законопроект про внесення змін до лісового кодексу України, який передбачає проведення інвентаризації українських лісів.

Читайте такожРада вирішила знизити ренту за видобуток бурштину з 2022 року

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2379 проголосували 374 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи по законопроекту, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко зазначив, що метою прийняття цього документа є впровадження національної інвентаризації та одержання узагальненої інформації про ліси в масштабі.

"По суті, законопроект не про облік деревини, це про нашу лісової стратегії. Це дуже важливий законопроект для того, щоб ми нарешті почали реформування лісового господарства", - сказав він.

У пояснювальній записці до документа сказано, що обсяг бюджетних коштів, необхідний для проведення національної інвентаризації лісів, визначений у розмірі близько 9 мільйонів гривень щорічно.

Розрахунковий рівень необхідних витрат змінюється від 7,7 мільйона гривень до 12,6 мільйона гривень в окремі роки, що обумовлено необхідністю придбання програмного забезпечення, приладів, обладнання та автомобільної техніки.

Довідка УНІАН. В Україні з квітня 2015 року діє 10-річний мораторій на вивезення лісу-кругляка за межі території України з метою збереження українських лісів від масової вирубки.

При цьому Держлісагентство і профільні асоціації неодноразово закликали уряд зняти мораторій через його неефективність.

На сьогодні лісогосподарську галузь та експорт в Україні регулює Закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів".