Олексій Оржель / REUTERS

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель вважає за необхідне влітку розпочати рейди по областях нелегального видобутку бурштину, оскільки без тиску з боку правоохоронних органів легальними способами видобутку користуватися не будуть, заявив він в інтерв'ю УНІАН.

Читайте такожЯк українці ставляться до видобутку бурштину та грального бізнесу: опитування

«Тіньовий ринок бурштину дещо зменшується, враховуючи світовий попит. Але, за останніми даними із супутників, масштабний нелегальний видобуток все ж ведеться. Закон ухвалено, тепер потрібно їхати на місця, безпосередньо активно задіяти правоохоронні органи, місцеві органи влади. Там усі один одного знають, покривають», - сказав він.

Відео дня

На думку Оржеля, без правоохоронного тиску, навіть за можливості видобувати бурштин легально, тіньовий видобуток продовжуватиметься.

«Вже з літа потрібно провести рейди по головних задіяних областях - Житомирській і Рівненській. Наголошую: без відповідного правоохоронного тиску, навіть коли є варіант можливої легалізації, нічого не працюватиме», - пояснив міністр.

Як повідомляв УНІАН, у лютому Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект, який передбачає зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з нинішніх 25% до 10% з 2022 року.

На засіданні 29 вересня минулого року Кабінет міністрів ухвалив пакет законопроектів для упорядкування діяльності з видобутку бурштину в Україні.

За оцінками експертів, бюджетні втрати України від нелегального грального бізнесу, видобутку бурштину й вирубки лісу становлять 400 млн дол. на рік.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті УНІАН.