Ілюстрація REUTERS

Бізнесмен Костянтин Жеваго, який перебуває в розшуку і який є власником Кременчуцького автомобільного заводу «АвтоКрАЗ», має «вийти на зв'язок» з владою, якщо хоче, щоб на підприємстві з'явилися державні замовлення.

Читайте такожЗеленський змусив міністра пообіцяти, що УЗ купить 90 вагонів у Крюківського заводу

Про це під час сьогоднішнього відвідування заводу заявив президент України Володимир Зеленський, звертаючись до гендиректора підприємства Романа Черняка.

Відео дня

«Передайте власнику, щоб вони вийшли з нами на зв'язок, тоді можна вирішити питання і банкрутства, і вийти з усіх цих позовів, судових справ. Те, що ми зараз чуємо, я думаю, що це єдиний вихід. Паралельно ми все зробимо, що ви попросили (розмістити держзамовлення - УНІАН)... Але можуть бути проблеми. Давайте зараз разом попрацюємо, щоб ви не просто чекали", - сказав президент.

"Не держава винна в тому, що зараз десь власники в розшуку. Я думаю, що їм потрібно вийти на зв'язок», - додав глава держави.

Після цього присутній на зустрічі президента і гендиректора заводу міністр інфраструктури Владислав Криклій висловив ідею своєрідного «обміну».

«Завод повертає нам власника, а ми повертаємо державні замовлення. Все справедливо», - зазначив глава Мінінфраструктури.

«У принципі, чесно», - відреагував на це Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня минулого року Костянтина Жеваго було оголошено в розшук у справі про розтрату коштів банку «Фінанси і кредит».

27 вересня перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко заявила, що Жеваго перевіряли на причетність до злочинної схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку «Фінанси і кредит» і заочно вручили підозру. За даними відомства, він є бенефіціарним власником банку.

За даними Варченко, в ході досудового розслідування встановлено, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між банком «Фінанси і кредит» та іноземними банками було укладено договори застави на суму понад 113 млн доларів, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, які було розміщено на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку «Фінанси і кредит» саме ті 113 млн доларів. Заставу іноземні банки списали відразу після того, як банк «Фінанси і кредит» було оголошено неплатоспроможним.

Жеваго підозрюють за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 (організація розтрати чужого майна, що перебуває у віданні посадової особи, вчиненої за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

Довідка УНІАН. ПАТ «АвтоКрАЗ» - найбільший у Європі виробник і постачальник вантажних автомобілів цивільного і спеціального призначення, запасних частин до них, причепів та напівпричепів.