Ілюстрація REUTERS

Найбільше металургійне підприємство України комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг» за підсумками 2019 року отримав чистий збиток у 2,3 млрд грн проти прибутку у 2018 році в 9,5 млрд грн, повідомляється на сайті підприємства.

Читайте такожСпад промвиробництва в Україні знизився до 1,5%

Згідно з повідомленням, чистий дохід від реалізації продукції компанії минулого року становив 62,4 млрд грн, тоді як у 2018 році чистий дохід компанії становив 68 млрд грн.

Відео дня

Повідомляється, що чистий збиток компанії за підсумками 2019 року зумовлений значним падінням цін на металопродукцію на світових ринках поряд зі зростанням основних витрат підприємства (підвищення залізничних тарифів та цін на енергоносії, а також збільшення екологічного податку, плати за оренду землі та фонду оплати праці).

Відзначається, що попри отриманий у 2019 році збиток комбінат не зупинив заплановану програму модернізації та інвестував у розвиток виробництва 415,4 млн дол. З них операційні витрати становили 116 млн дол., а капітальні – 299,4 млн дол.

Пріоритетними сферами для інвестицій стали: оновлення потужностей, природоохоронна діяльність, підвищення рівня виробничої безпеки, виконання масштабної інвестиційної програми підприємства.

Довідка УНІАН. Металургійний комбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг», що належить індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу, є найбільшим виробником сталевого прокату в Україні, спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

Виробничі потужності підприємства, що має повний виробничий цикл, розраховані на щорічний випуск понад 6 млн тонн прокату, близько 7 млн тонн сталі й понад 6,7 млн тонн чавуну.

Основними ринками збуту металопродукції підприємства є країни Близького Сходу, Африки та Європи.

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій комбінату «Криворіжсталь» на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований в «Mittal Steel Кривий Ріг», пізніше – в «АрселорМіттал Кривий Ріг». Компанія ArcelorMittal утворена у 2006 році шляхом злиття люксембурзької компанії Arcelor і індійської Mittal Steel, що належить індійському бізнесменові Лакшмі Мітталу.