REUTERS

Пекін обійшов Нью-Йорк за кількістю мільярдерів, а перед цим - Китай обігнав США за кількістю доларових мільярдерів, повідомляє РБК.

"Пекін відібрав у Нью-Йорка звання "столиці мільярдерів", повідомляє дослідний інститут Hurun, який складає щорічні рейтинги з цієї тематики", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що протягом минулого року кількість мільярдерів у китайській столиці збільшилася на 32 (загалом сто мільярдерів), в той час як в Нью-Йорку - на чотири (загалом 95 мільярдерів). Москва йде третьою у списку: кількість мільярдерів у російській столиці впала на сім і склала 66.

Відео дня

Гонконг і Shanghai посіли четверте і п'яте місця - кількість проживаючих в них мільярдерів склало 64 (зменшення кількості мільярдерів на сім) і 50 (збільшення на 20) відповідно.

У жовтні 2015 року Hurun повідомляв, що Китай обігнав США за кількістю доларових мільярдерів (осіб зі статком понад 1 мільярда доларів). За даними інституту, їх кількість в Китаї збільшилося на 242 особи, в цілому склавши 596. У США між тим проживають 537 мільярдерів.

Читайте такожСорос прогнозує економіці Китаю "жорстку посадку"

Найбагатшою людиною Китаю 2015 року став Ван Цзяньлінь, власник девелоперської групи Dalian Wanda Group. Його статки зросли протягом року на 52%, до 34,4 мільярда доларів, в основному за рахунок десятикратного подорожчання акцій його мережі кінотеатрів, яка в січні вийшла на Шанхайську біржу. Статок Джека Ма, засновника інтернет-гіганта Alibaba, який очолював топ 2014 року і спустився в 2015 році на другу сходинку, Hurun оцінив у 22,7 мільярда доларів. Статок Ма скоротилося на 2,2% протягом останнього року на тлі зниження вартості акцій Alibaba на Нью-Йоркській біржі.

Читайте такожКитай для підтримки економіки влив у фінансову систему ще $20 мільярдів

За Ваном і Ма в топ-5 списку йдуть Цзун Цинхоу, глава корпорації по виробництву напоїв Wahaha (зі станом 21,1 мільярда доларів), Ма Хуа Тен, засновник інтернет-компанії Tencent Inc (зі станом 18,8 мільярда доларів) і "китайський Стів Джобс" Лей Цзюнь, засновник виробника смартфонів Xiaomi (зі станом 14,4 мільярда доларів).