32% вважають поточну ситуацію в Україні вдалою для купівлі-продажу бізнесу – дослідження

Юридична фірма AVELLUM вдруге досліджувала вплив коронакризи на настрої бізнесу купувати чи продавати активи або компанії у найближчі 6–12 місяців. Цього року AVELLUM опитала понад 90 власників, топменеджерів і керівників юридичних відділів українських і міжнародних компаній.

Ключові висновки дослідження

  • 70% респондентів назвали ситуацію в Україні прийнятною для купівлі або продажу бізнесу. Майже третина компаній (32%) впевнені, що ситуація наразі є вдалою. Лише 11% вважають несприятливими умови для укладання таких угод.
  • У 2021 році зросла частка компаній, які планують придбати або продати активи саме через пандемію. Продавці та покупці більш серйозно ставляться до пандемії як до фактору впливу на угоди М&A.
  • Покупці віддають перевагу всеохоплюючим гарантіям щодо об’єкта купівлі та його повноцінній перевірці. Попри малу кількість об’єктів на продаж (лише 30% готові продавати) 86% покупців розраховують на повноцінну перевірку об’єкта та прагнуть отримати від продавця гарантії про його стан (92%). Очевидна тенденція до створення умов для ринку покупця в цілому.

"Очевидно, що покупці не хочуть ризикувати у період нестабільності, купуючи неперевірений об’єкт. Їхні вимоги до об’єкта угоди стають дедалі суворішими. На наш погляд, це свідчить про тенденцію до поступового формування ринку покупця,пояснює керуючий партнер AVELLUM Микола Стеценко.

Відео дня
  • У порівнянні з 2020 роком кількість потенційних покупців зменшилась з 50% до 37%. При цьому кількість компаній на продаж за минулий рік суттєво не змінилася (30%). Водночас 50% опитаних компаній зазначили, що не планували і не планують продавати свій бізнес.

Варто зазначити, що попри зменшення кількості потенційних покупців, ми спостерігаємо активність іноземних інвесторів, що зростає. Це свідчить про збільшення інтересу до українських активів з боку інвесторів, зокрема з Австралії, Азербайджану, Казахстану, Німеччини, Польщі та Франції", коментує Микола Стеценко.

  • 50% потенційних покупців зацікавлені купувати саме у зв’язку з пандемією. Їхня частка збільшилась у порівнянні з минулим роком. Це свідчить про те, що значна частина компаній має опортуністичні настрої та вірить у майбутнє зростання економіки. Cеред інших факторів покупці називають перспективи розширення присутності на ринку України або вдалу можливість для виходу на новий ринок.
  • Вдвічі збільшилася кількість компаній, що продаватимуть бізнес саме у зв’язку з коронакризою38% проти 18% у 2020 році. Серед інших факторів продажу продавці назвали зміну стратегічних планів головного офісу (41%) або складнощі бізнес-середовища (21%).

Попри епідемію СOVID-19, ми бачимо, що масовий розпродаж бізнесу не спостерігається. Крім того, п’ята частина ринку досі не визначилась,  чи варто продавати активи, незважаючи на те, що пандемія триває вже майже 2 роки",зазначає Микола Стеценко.

  • Як і у 2020 році, більш ніж половина продавців (60%) готові знижувати ціни у зв’язку з кризою. При цьому помітно поменшало покупців, що очікують на знижку – з 94% у 2020 році до 56%. Тепер плани продавців та очікування покупців щодо знижок приблизно співвідносяться.
  • Суттєво змінилася думка учасників M&A угоди стосовно зовнішніх радників у кризовій угоді. Так, у 2021 році майже в 3 рази зросла частка компаній (з 32% у 2020 до 85%), які вважають, що зовнішні радники необхідні обом сторонам угоди.

Більше інформації та висновків ви можете знайти у Звіті за посиланням.