У Кабміні вважають, що програма допомоги довела свою ефективність / фото УНІАН

Кабінет міністрів України запропонував зберегти програму допомоги по частковому безробіттю після закінчення карантину, введеного для боротьби з COVID-19.

Відповідний законопроект Кабмін схвалив на засіданні.

Читайте такожБезробітніх в Україні з початку карантину стало больше на 400 тисяч

Відео дня

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, програма довела свою ефективність під час коронакризи й має бути затверджена на постійній основі.

"Уряд пропонує рішення, яке дозволить розширити програму і надасть можливість отримувати допомогу не тільки під час чинного карантину, а й у разі встановлення подібних обмежень у зв'язку з іншими захворюваннями", - заявив Шмигаль

Пропозиція від уряду

"За час коронакризи ми суттєво розширили програму по частковому безробіттю, що дозволило майже 400 тисячам українців зберегти робочі місця, а роботодавцям - свій бізнес. Уряд пропонує рішення, яке дозволить розширити програму і надасть можливість отримувати допомогу не тільки під час чинного карантину, а й в разі встановлення подібних обмежень у зв'язку з іншими захворюваннями", - сказав він.

Шмигаль зазначив, що законопроект буде винесений на розгляд парламенту.

Як вказується в пояснювальній записці, законопроект дає право Кабміну визначати порядок надання допомоги, її розмір і терміни надання, а також порядок відшкодування коштів, спрямованих на фінансування такої допомоги.

Збільшення Фонду соцстраху

Кабмін збільшив бюджет Фонду соцстрахування на випадок безробіття на 6 млрд грн. З них 4,7 млрд грн будуть спрямовані на виплати по частковому безробіттю.

Станом на 24 липня на допомогу по частковому безробіттю з Фонду направлено 1,63 млрд грн.

Хронологія подій

  • З моменту оголошення загальнонаціонального карантину з протидії коронавірусу в Україні кількість офіційно зареєстрованих безробітних перевищила 500 тисяч осіб. Кабінет міністрів представив програму зі створення 500 тисяч нових робочих місць.
  • Станом на 11 червня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні перевищило 514 тисяч осіб.
  • Національний банк України прогнозував пік рівня безробіття в країні в другому кварталі - до 11,5%, після чого в другому півріччі цей показник піде на спад і в цілому за підсумками року буде вище торішнього, але нижче 10%. Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за підсумками року прогнозувало зростання безробіття в Україні до 9,4%.
  • Станом на 10 липня 2020 року в центрах зайнятості було зареєстровано 512 тисяч осіб, які шукали роботу.
  • 31 липня 2020 року Нацбанк погіршив прогноз рівня безробіття в Україні.