Неконтрольовану доставку ліків кур’єрами та поштовими операторами можуть врегулювати, принаймні про це заявляють народні депутати з профільного комітету Верховної Ради України.

Обговорення щодо цього відбулось 21 липня у КВЦ «Парковий».

Дискусія мала неабиякий ажіотаж, на обговорення законопроекту “Про лікарські засоби” №3615-1 зібрались не тільки народні депутати, а і представники профільних асоціацій, експертна спільнота та медіа.

Відео дня

Основна дискусія стосувалась того, що неконтрольована доставка ліків, яка розпочалась внаслідок Постанови Кабінету Міністрів України №220, призвела до ряду негативних явищ, що напряму стосувалась здоров’я пацієнтів та створювала серйозні загрози.

Народні депутати ухвалили законопроект “Про лікарські засоби” №3615-1 у першому читанні, щоб виправити ситуацію.

Народний депутат Валерій Зуб сказав, що даний законопроект готувався з урахуванням Європейських директив, де передбачено належні умови транспортування та зберігання. Нажаль, підкреслив депутат, сьогодні частина ліків доставляється без належних температурних умов, що потребуються сертифікатом ліків і це треба виправляти.

Погодився з цим його колега Сергій Кузьміних, та заявив, що інтернет торгівля лікарськими засобами – це реальність сьогоднішнього дня, і цього не варто уникати, але має бути відповідне законодавче регулювання.

Володимир Руденко, директор ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» під час виступу сказав, що оскільки наша країна рухається в Європу, то і стандарти фармацевтичного ринку мають теж бути європейськими. Зараз за доставку несе відповідальність аптека, проте кур’єрська служба, що здійснює доставку не має жодної відповідальності, а контролювати її діяльність немає законодавчих механізмів, відтак, створюються загрози до розповсюдження підробок та посування ліків при транспортуванні, якщо не підтримується відповідний температурний режим.

Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко сказав про те, що пацієнти скаржаться на якість ліків і значна частина цих скарг стосується саме ліків, що були доставлені через інтернет. Це, в свою чергу, говорить про виключну важливість питання, на необхідність його вирішення.

Народна депутатка Марія Мезенцева сказала, що парламент готовий до внесення правок, які б задовільнили б, як профільні асоціації, продавців ліків та пацієнтів.

Загалом, дискусія пройшла конструктивно, кожен з присутніх виражав своє думку.