В умовах, коли внаслідок війни з Росією українські морські порти опинилися у тимчасовій блокаді, експорт сільгосппродукції має бути переорієнтований на залізницю.

Про це, як повідомляє у Telegram Міністерство інфраструктури України, йшлося на зустрічі міністра інфраструктури Олександра Кубракова з українським аграрним бізнесом.

"Працюємо над питанням експорту сільськогосподарської продукції. Адже зі стартом війни та тимчасовим блокуванням морських портів, наші виходи на міжнародні ринки звузились. Нагадаю, що зазвичай фермери залишають частину врожаю на весну, адже у цей період її можна продати за вигіднішими цінами. Ми переорієнтовуємо експорт аграрної продукції на потужності залізниці. Паралельно підвищуємо загальний рівень контейнеризації вантажної системи Укрзалізниці", - зазначає Кубраков.

Відео дня

Обговорювалась на зустрічі, за словами міністра, також робота транспортної системи в умовах війни та потреби українських аграріїв.

В усіх частинах країни, де не ведуться активні бойові дії, розпочалася посівна. І в цих умовах ключове завдання МІУ, за словами Кубракова, - "забезпечити стабільну логістику техніки та запчастин до неї, добрив, пального тощо".

"Так, є деякі складнощі на окремих маршрутах, однак в цілому можемо говорити про те, що ми здатні забезпечити бізнес усім необхідним для старту весняної посівної кампанії. Ми знаємо, що у деяких господарств є проблеми із лізингодавцями та страховими компаніями. Тут готуємо конкретні рішення у кооперації з Мінекономіки та МінАПК", - заявив Кубраков.

Він також повідомив, що МІУ перебуває на постійному контакті з World Central Kitchen. Ця неурядова організація постачає їжу у регіони, де спостерігається гуманітарна криза. Щодня вона надає постраждалим близько 250 тисяч готових до вживання страв.

Її волонтерська ініціатива #ChefsForUkraine працює у 21 місті України. З МІУ досягнена домовленість щодо максимального сприяння їх роботі, зокрема у питанні логістики продовольства. А для ще більшого пришвидшення процесі постачання гуманітарної допомоги в Україну відбувається координація з митницею.