Готовність ринку і громадян до локдаунів торік і цього року відрізняються / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Ринок праці краще переніс другий локдаун, введений в березні-квітні, оскільки кількість вакансій зросла на 28%, в порівнянні з обмежувальними заходами рік тому.

Про це повідомляє сервіс з пошуку роботи Jooblе.

Читайте такожВдома українці заробляють у два рази менше, ніж в ЄС: в яких країнах платять краще

Відео дня

Відзначається, що готовність ринку і громадян до локдаун торік і цього року відрізняються.

Сайт з пошуку роботи Jooble порівняв ці два локдауни, щоб виявити, наскільки змінився та адаптувався український ринок праці до обмежень, які його торкнулися.

Перше, що виявили аналітики Jooble, це те, що у 2021 році загальна кількість вакансій роботодавців на 28% перевищила показники локдауна торік.

У топі індустрій з найбільшою кількістю пропозицій по роботі в обидва періоди дослідження були оптова і роздрібна торгівля, виробництво, транспорт і логістика, будівництво та архітектура, IT-сектор.

Прес-служба повідомила, що під час локдауну у 2020 році роботодавці найчастіше шукали менеджерів з продажу, кур'єрів, охоронців, продавців-консультантів (переважно на ринки) і торгових представників.

Попит роботодавців на таких фахівців спостерігається і цього року, але пріоритет трохи змінився — зараз вони, в першу чергу, потребують продавців-консультантів, потім у вантажників, менеджерів з продажу, охоронців і водіїв таксі.

Що ж стосується попиту людей на роботу, то цього року він виріс всього на 3% в порівнянні з торішнім локдауном. У 2020 люди активно відгукувалися на пропозиції по роботі кур'єром, оператором кол-центру (віддалено), водієм таксі, копірайтером і продавцем-касиром. У 2021 році серед вакансій, які найбільше цікавлять шукачів, — промоутер, кур'єр, консультант-менеджер і адміністратор-менеджер в інтернет-магазини та оператор-консультант.

Згідно з повідомленням, з введенням карантинних обмежувальних заходів більшої популярності набрала віддалена робота.

"У березні-квітні 2021 року кількість пропозицій щодо віддаленої роботи зросла на 37% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Зараз найчастіше роботодавці шукають віддалених бухгалтерів, копірайтерів, операторів кол-центрів, менеджерів з продажу, операторів ПК. Серед найбільш затребуваних віддалених фахівців торік були веб-дизайнер, менеджер онлайн-магазину, перекладач з англійської мови, оператор кол-центру і бухгалтер", - зазначила прес-служба.

При цьому, попит шукачів на віддалену роботу у 2021 році на 17% менше, ніж у 2020 році. Як минулого року, так і зараз пошукові запити пов'язані з послугами з перекладу, адміністрування онлайн-магазинів, віддаленої бухгалтерії й т. ін.

Також у зв'язку з локдаунами та карантином аналітики Jooble відзначають зростання попиту на вакансії з частковою зайнятістю — це стосується різних підробітків, вакансій на неповний день або півставки. І попит і пропозиція у 2021 році перевищують показники 2020 року на 31% і 23% відповідно.

"Попит серед шукачів і пропозиція роботодавців по роботі з частковою зайнятістю не відрізняються істотно - люди шукають, а роботодавці пропонують роботу, пов'язану з продажами, перекладами з іноземних мов, фізичною працею й т.ін", - сказано в повідомленні.

Jooble

Jooble - один з найбільших сервісів з пошуку роботи, який входить до п'ятірки найбільш відвідуваних у світі сайтів з працевлаштування за даними Similar Web.