В Україні відтепер будуть запроваджені найкращі європейські практики регулювання фармацевтичної галузі. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, коментуючи підписання Президентом України проєкту нового Закону "Про лікарські засоби", повідомляє прес-служба МОЗ.

"Триває підготовка до вступу України в Європейський Союз, тому робота над нормативно-правовими актами, що регулюють фармацевтичну галузь України, є надзвичайно актуальною. Оновлений закон "Про лікарські засоби" імплементує найкращі європейські практики регулювання фармацевтичної галузі", – пояснив Ляшко.

Закон гармонізує українське законодавство, що регулює правовідносини у сфері лікарських засобів, з нормативно-правовими актами Європейського Союзу.

Відео дня

Також він запроваджує єдину з ЄС термінологію та правила регулювання фармацевтичного ринку.

"Комплексне оновлення законодавчої бази є можливістю і для регуляторної системи, і для бізнесу запровадити нові практики роботи по-європейськи, оновити та уніфікувати правила ринку. Це сприятиме покращенню доступності ліків для українців в усьому світі, а також краще захищатиме їхні права як споживачів", - додав також Ляшко. 

Оновлений закон, серед іншого, визначає: умови створення, фармацевтичної розробки, доклінічних досліджень, клінічних випробувань (досліджень), державної реєстрації лікарських засобів; права та обов'язки юридичних, фізичних осіб та органів держвлади; подолання технічних бар’єрів у міжнародній торгівлі лікарськими засобами.

У МОЗ наголошують, що документ покращить захист прав, здоров’я та інтересів споживачів, а також дозволить знизити рівень корупції на фармацевтичному ринку.

Крім того, закон урегулює роботу інтернет-аптек. Він встановлює правила дистанційної торгівлі лікарськими засобами та підтримує екстериторіальність доставки.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт "Про лікарські засоби" у другому читанні 28 липня.