Річний обсяг квоти для європейських металургів складе 3,3 млн т сталі / фото ua.depositphotos.com

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" закликало президента Володимира Зеленського приділити "особисту увагу питанню захисту інтересів та забезпеченню конкурентоспроможності української промисловості на зовнішніх ринках", зокрема, щодо ініціювання та проведення урядом переговорів про скасування 25%-го мита при імпорті української металопродукції до США

Відповідне звернення Зеленському направив президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков, пише uaprom.info.

Він зазначив, що 31 жовтня 2021 року США і ЄС оголосили про врегулювання спору щодо мита на імпорт сталевої продукції. З 1 січня 2022 року США замінять 25%-ве мито, введене в березні 2018 року задля національної безпеки в рамках розділу 232 закону США "Про розширення торгівлі" від 1962 року, на систему тарифного квотування імпорту металопродукції з ЄС.

Відео дня

Річний обсяг квоти для європейських металургів складе 3,3 млн т сталі. Якщо він буде перевищений, то додаткові обсяги будуть обкладатися 25%-м митом. Паралельно США проводять аналогічні консультації з Японією і Великою Британією.

Крім того, раніше кілька держав, зокрема, Австралія, Аргентина, Бразилія, Південна Корея, Канада і Мексика, вже домоглися виключення з-під дії цього протекціоністського заходу і заміни мита на тарифне квотування. За підсумками 2020 року майже 58% всього імпорту сталі в США відвантажувалося без застосування 25%-го мита.

"Домовленості Вашингтона із Брюсселем будуть дуже негативно впливати на український гірничо-металургійний комплекс, оскільки вітчизняна металопродукція все ще обкладається на ринку США 25%-м митом на відміну від європейської, - сказано в зверненні. - ОП "Укрметалургпром" вже неодноразово закликав уряд України отримати від США такий виняток. Однак, на жаль, в результаті дещо нескоординованої позиції різних інститутів американської та української виконавчої влади Україні в минулі роки не вдалося належним чином завершити відповідні переговори з урядом США. Імовірно, стримана позиція США могла бути значною мірою обумовлена в той час важкими переговорами з ЄС".

Каленков підкреслив, що Україна є стратегічним партнером для США і Євросоюзу, тому Київ може розраховувати на аналогічний підхід Вашингтона в питанні сталевого мита, як і у випадку з ЄС. Тим більше що імпорт української металопродукції не заважає і не загрожує нацбезпеці США, оскільки його частка в структурі сталевого імпорту в США становить менш як 1%.

"Крім цього, враховуючи виняткові обставини - агресію Росії, окупацію Донбасу та анексію Криму, а також зважаючи на складну економічну ситуацію в Україні - дуже важливе скасування цього 25%-го мита для забезпечення десятків тисяч робочих місць для українських громадян. ГМК України генерує понад 35 млрд грн податків, а експорт металургійної продукції забезпечує валютні надходження в нашу країну, - підсумував президент "Укрметалургпрому". - Цілком очевидно, що зараз для України відкривається вікно можливостей, тому вважаю за доцільне повернутися до переговорів про виключення України з-під дії 25%-го мита із заміною її на тарифну квоту при поставках української сталі в США".

Нагадаємо, США визначили розмір квоти для сталевої та алюмінієвої продукції з Євросоюзу, в межах якої її імпорт на американський ринок не буде обкладатися захисними митами в 25% і 10% відповідно. Відповідно до досягнутої угоди, річний обсяг квоти для європейських металургів складе 3,3 млн. т металопродукції, а також 18 тис. т. - для необробленого алюмінію і 366 тис. т. - для алюмінієвих напівфабрикатів.

Також консультації з американських мит на сталеву і алюмінієву продукцію ведуть США і Велика Британія.

У серпні 2021 року Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" вже зверталося до президента Володимира Зеленського із проханням підняти питання про зацікавленість України отримати квоту на безмитні поставки металовиробів до США і допомогти досягненню принципової згоди американської сторони на відповідні переговори.