Фото: yvu.com.ua

Національна асоціація адвокатів України ініціює зміни до законодавства про фінансовий моніторинг, які мають забезпечити гарантії незалежності адвокатської діяльності.

Про це повідомив заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій під час українсько-німецького форуму адвокатів "Вплив законодавства про Фінмоніторинг на адвокатську діяльність в Україні та Німеччині", передають Українські Новини.

Він зазначив, що Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", який вступив у дію 28 квітня 2020 року, має низку положень, які суперечать міжнародним стандартам у частині незалежності адвокатури.

Відео дня

Зокрема, це стосується надання контрольних функцій з фінмоніторингу та можливості застосування дисциплінарних санкцій до адвокатів Міністерством юстиції. Це не тільки створює загрозу незалежності адвокатури, а й суперечить профільному закону і Конституції.

"За дорученням голови Національної асоціації адвокатів України Лідії Ізовітової, нашою робочою групою був розроблений законопроект, ми провели переговори з різними депутатськими групами в парламенті і попередньо маємо їх підтримку", - повідомив Валентин Гвоздій.

Найближчим часом цей законопроект буде переданий на розгляд Верховної Ради.

НААУ сподівається, що парламентарі його підтримають і виключать із законодавства невластиві державі функції по відношенню до адвокатів.

Як повідомляли ЗМІ, голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова впевнена, що в українському законодавстві має бути впроваджений найкращий міжнародний досвід у сфері фінансового моніторингу адвокатської діяльності.