Під час підготовчих робіт виникли нові проблеми / фото УНІАН Володимир Гонтар

Операція з видалення з одеського пляжу аварійного танкера "Делфі", що зазнав аварії восени минулого року, обійшлася в 0,5 млн дол.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив Андрій Іванов - керівник компанії "Трансшип", силами якої прибрано "Делфі".

Читайте такожТанкер "Делфі" доставили в акваторію порту "Чорноморськ": підраховано збитки

Відео дня

Додаткові витрати

Він зазначив, що під час підготовчих робіт розкрилася низка проблем, про які раніше було невідомо. Зокрема, це серйозні пошкодження борту, на якому судно «лежало», значна кількість мулу, що скупчився всередині танкера, та ін.

В цілому, для полегшення судна з його верхньої палуби довелося зрізати понад 50 тонн металу і «відкачати» близько 150 кубометрів мулу і піску.

За словами Іванова, вартість операції з видалення танкера з пляжу не вклалася в обумовлену договором суму.

"Згідно з підписаним договором, у нас є пункт про конфіденційність. У зв'язку з цим ми не можемо розголошувати вартість контракту, але можу сказати - сумарна цифра робіт перевищила вартість контракту і становить близько 0,5 млн дол. Цю різницю наша група компаній "покриє" за свій рахунок", - сказав Іванов.

Хронологія подій

  • У листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси, в районі пляжу «Дельфін», зазнав аварії танкер "Делфі" (Delfi) з трьома українцями на борту.
  • В результаті аварії було забруднене узбережжя. Судновласник пообіцяв прибрати танкер з пляжу ще до 31 березня, потім терміни переносилися.
  • Останні спроби наприкінці липня завершилися невдачею.
  • 26 липня комісія з ТЕБ і НС Одеської ОДА визнала ситуацію з "Делфі" надзвичайною. Судновласнику відмовили у продовженні робіт.
  • 10 серпня був підписаний тристоронній договір між АМПУ, компаніями "Краншип" і "Бруклін-Київ" та виконано ряд підготовчих робіт. Роботи з підняття судна виконувала "Краншип", а "Бруклін-Київ" фінансувала угоду.
  • 26 серпня "Делфі" поставили на рівний кіль.
  • 1 вересня Господарський суд Одеської області заарештував судно за позовом АМПУ.
  • Вранці 10 вересня танкер прибрали з одеського пляжу і почали його транспортування до порту "Чорноморськ" (Одеська обл.).
  • Того ж дня, 10 вересня 2020 року танкер «Делфі» доставили в акваторію порту «Чорноморськ». Загальна сума збитків внаслідок забруднення моря становила 16,3 тисячі доларів.