Ілюстрація REUTERS

Слідом за новиною про можливість збільшення податкових перевірок для бізнесу стало відомо, що у 2022 році топ-10 компаній переробної промисловості України отримали 240,46 млрд грн доходу. Це у 1,4 рази, або на 115 млрд грн менше порівняно з показником за 2021-й (355,55 млрд грн).

Водночас за перший рік повномасштабної війни змінився і склад топ-10. До переліку потрапили компанії Олексія Порошенка, Ріната Ахметова, Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського, свідчать дані "Опендатабот".

В список лідерів увійшли одразу три компанії групи СКМ Ахметова. Так, "Запоріжсталь" посіла перше місце, навіть скоротивши дохід майже вдвічі, до 46,92 млрд грн. Також у рейтингу знаходяться "Камет-Сталь" і "Запоріжкокс" Ахметова – на третьому та сьомому місцях відповідно.

Відео дня

Підприємство "АрселорМіталл Кривий Ріг" залишилось на другому місці з 43,82 млрд грн доходу. До рейтингу також увійшли дві компанії Пінчука: "Інтерпайп "Ніко Тьюб" з 16,49 млрд грн доходу та "Дніпросталь" з 10,85 млрд грн.

Завод Ігоря Коломойського також потрапив до топ-10. Йдеться про "Нікопольський завод феросплавів", який із заробітками у 11,39 млрд грн спустився на три пункти.

Компанії харчової промисловості збільшили свої статки, зокрема "Катеринопільський елеватор" з групи МХП Юрія Косюка та "Рошен" (група "Укрпромінвест") Порошенка-молодшого. До рейтингу також потрапила компанія "Дельта Вілмар Україна".

Лідери української переробки втратили понад 100 млрд грн доходів за рік

Нагадаємо, світові виробники зброї не встигають за попитом. Незважаючи на зростання обсягів замовлень зброї на тлі війни в Україні, сумарна виручка від продажу зброї та військових послуг 100 найбільших у світі компаній оборонної галузі у 2022 році склала 597 мільярдів доларів, що на 3,5% менше порівняно з 2021 роком.

Вас також можуть зацікавити новини: