Ілюстрація REUTERS

США і Японія з 1 квітня 2022 року домовилися скасувати 25%-ве мито на імпорт сталевої металопродукції на американський ринок і замінити її квотою.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на Reuters.

За даними видання, механізм квотування буде застосовуватися щодо 1,25 млн тонн японської металопродукції, яка буде ввозитися в США без так званого мита екс-президента США Дональда Трампа, введеної в березні 2018 року.

Відео дня

Даний обсяг можна порівняти з середньорічними показниками за 2018-19 роки. При цьому, якщо імпорт даної металопродукції перевищить ліміт, то до додаткових обсягів буде застосовуватися 25%-ве мито. Рішення прийнято з метою протидії недобросовісним торговельним практикам з боку Китаю.

Як повідомлялося, в середині листопада 2021 року Японія і США приступили до консультацій з питання скасування 25% мита. Аналогічні консультації почалися з Великобританією і тривають досі.

З 1 січня 2022 року набули чинності квоти для металургів Євросоюзу на імпорт 3,3 млн тонн металопродукції в США замість 25%-ного мита.

Своєю чергою українські металурги з кінця минулого року неодноразово зверталися до керівництва України ініціювати переговори з США про заміну сталевого мита на тарифні квоти. Останнє таке звернення від об'єднання металургійних підприємств "Укрметалургпром" до Президента України Володимира Зеленського, а також прем'єр-міністра Дениса Шмигаля було наприкінці січня 2022 року. Копію відповідного документа також направлено на адресу тимчасової повіреної у справах США в Україні Крістіні Квін.

Зокрема, металурги просять Зеленського ініціювати переговори з США про заміну сталевого мита на тарифні квоти в рамках надання економічної допомоги. "Цілком очевидно, що зараз, після оприлюднення намірів США надати Україні економічну підтримку, уряд України може звернутися до Вашингтона з приводу виключення України з-під дії 25%-го мита із заміною його на тарифну квоту на безмитні поставки української сталі в США", - резюмували в "Укрметалургпромі".