Найвищий рівень економічної свободи України був у 2011 році / фото Depositphotos

У рейтингу економічних свобод Україна піднялася з 138 на 131 місце, проте залишається єдиною економічно невільною європейською країною в списку.

Про це повідомляє Fraser Institute.

Читайте такожУкраїна очолила рейтинг злочинності в Європі

Відео дня

Україна виділена на карті червоним кольором поряд з африканськими країнами, Іраком, Іраном, Китаєм, Індією і Венесуелою, яка опинилася на останньому, 162 місці.

Найвищим рівень економічної свободи України був у 2011 і 2012 роках, проте за всю свою історію країна жодного разу не залишала групу найбільш економічно невільних країн. Сусідами за рейтингом України є Пакистан (129), Туніс (130) і Таджикистан (132).

Скріншот Fraserinstitute

Традиційно, всесвітній рейтинг економічної свободи очолили Гонконг і Сінгапур.

Польща до 2004 року перебувала в третій групі, а після цього піднялася до рівня переважно вільних країн, де знаходиться і зараз. Однак її позиції погіршилися, з 59 по 77 місце в рейтингу.

Скріншот Fraserinstitute

Росія довго вважалася однією з найбільш економічно невільних країн світу. Але у 2004 році ситуація дещо покращилася і, як результат, вона перейшла з четвертого квартиля в третій, де і залишається до сьогодні (89-е місце у світі).

Зразком серед пострадянських країн є Естонія, яка знаходиться в економічно найбільш вільній групі з 2000 року. А стартувала вона в рейтингу з другого квартиля (переважно вільні країни) в результаті ліберальних реформ, проведених в 90-і роки.

Хронологія подій