фото ua.depositphotos.com

Журналісти провідної ірландської газети The Irish Times побували у Покровську на підприємствах групи "Метінвест". Вони повернулися з репортажем, який ще раз демонструє щоденний героїзм шахтарів, які попри бойові дії продовжують працювати для економіки України. 

"Покровськ – під прицілом російських військ, які захопили Авдіївку в лютому, і зараз перебувають за 40 км від нього. Але в давньому осередку української гірничодобувної промисловості, який нині також слугує військовим опорним пунктом, немає жодних ознак паніки", – пише видання. 

З літа 2014 року до лютого 2022 року лінія фронту на Донбасі майже не рухалася, а вугілля з Покровська продовжувало постачатися на величезний коксохімічний завод в Авдіївці. Звідти мільйони тонн коксівного вугілля щороку транспортувалися за 130 км на південь до Маріуполя, де на березі Азовського моря комбінат "Азовсталь" виробляв металопродукцію, що постачалася у всьому світі.

Відео дня

"Але два роки тому російські війська бомбардували, а потім окупували Маріуполь, а цієї зими зробили те саме з Авдіївкою. "Азовсталь" та АКХЗ тепер в руїнах, і більшість шахт Донбасу окуповано або зруйновано. Але Покровськ все ще цілодобово видобуває, сім днів на тиждень, і торік він виробив понад п'ять мільйонів тонн вугілля", – вказує видання. 

Тепер вугілля з Покровська забезпечує заводи в інших регіонах України, зокрема комбінати групи "Метінвест" Ріната Ахметова, що володіє шахтами, а також забезпечує українських військових спорядженням – від бронежилетів до міцних укриттів.

"У вугільній шахті на глибині до 1 км й у величезних інженерних цехах, що забезпечують функціонування обладнання, робота важка й потенційно небезпечна, а яскраві знаки на стінах нагадують працівникам, що втрата концентрації може бути смертельно небезпечною. Вони не хочуть говорити про війну, але від неї нікуди не подінешся: з довоєнних 10000 працівників шахти близько 1000 служать в армії. А Покровськ є частою ціллю російських ракетних обстрілів", – пишуть журналісти. 

Коли у лютому захопили Авдіївку, генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков заявив, що успіхи Росії "викликають занепокоєння", і закликав партнерів України до рішучіших дій.

"Ми стурбовані тим, як розвивається ситуація на місцях. Але ми також дуже стурбовані недостатньою відданістю деяких наших партнерів", – заявив він. – "Меседж досить чіткий... Будь ласка, не підведіть нас, все дуже просто".

Нагадаємо, у минулому місяці у Покровській вугільній групі ввели в експлуатацію 11-у лаву з видобутку коксівного вугілля. За прогнозами компанії "Метінвест", вона дозволить видобути майже 1 млн тонн вугілля. На підприємстві раді успіху – адже нова лава означає, що колектив має роботу й зарплату, а держбюджет отримає всі належні податки. До того ж, це підприємство є містоутворюючим і надає значну підтримку місцевим громадам.