Компанія-концесіонер інвестує в розвиток Херсонського порту понад 500 млн грн протягом 3-5 років. Успіх даного проекту і підтримка інвесторів з боку керівництва країни дозволять Україні стати одним з регіональних лідерів.

Про це розповів в інтерв'ю "Українським Новинам" учасник консорціуму, засновник Georgian Industrial Group Давид Бежуашвілі.

"Наші зобов'язання за укладеною угодою - це щорічний платіж державі в розмірі 12 млн грн і 7% від чистого доходу компанії та сумарні прямі інвестиції в порт на рівні понад 500 млн грн протягом 3-5 років. Плюс, 18 млн грн інвестицій у розвиток місцевої інфраструктури. Для наших компаній це виробничий і торговий ланцюг, додаткові можливості і прибуток від вантажоперевезень. Для України - це ланцюг транспортної інфраструктури, товарних потоків, додаткові надходження від податків і пожвавлення економіки. А для людей - це високооплачувані робочі місця і нова якість життя. ... Успішною країною щасливих людей, зі стабільною економікою, інтегрованою в коло розвинених держав на позиції одного з регіональних лідерів. Такою я бачу Україну через 10 років і в таке майбутнє України ми інвестуємо» - розповів Бежуашвілі.

Відео дня

За словами інвестора, останні успіхи в області приватизації - продаж готелю "Дніпро" і укладення договору про концесію Херсонського порту дадуть потужний поштовх для залучення нових інвестицій в країну. Зокрема, його компанія має намір продовжувати активно інвестувати в українську економіку.

"Наші інтереси - транспортна інфраструктура, енергетика і високі технології. І те, і інше, мають прекрасний стартовий потенціал і грандіозні перспективи. Для нас такі інвестиції - це розвиток і зростання групи компаній, для України це сильна економіка, для українців - нові високотехнологічні робочі місця, нові знання, нова якість життя», - розповів він.

Останні успіхи України на ниві залучення зарубіжних інвестицій він пов'язує з позицією української влади – і керівництва Херсонської області, і особисто Президента Володимира Зеленського.

"Обраний президентом шлях на двосторонній діалог з інвесторами це відповідальна, державна позиція, яку я щиро вітаю. Далі мають бути реальні дії, і ми вже бачимо рух у цьому напрямку від тих установ, які відповідають за реалізацію державної політики. У мене була честь розмовляти з Президентом Зеленським - найкращі враження, команда налаштована на кардинальні зміни» - розповів він.

Georgian Industrial Group є найбільшою холдинговою компанією в Грузії з бізнес-інтересами від енергетики до нерухомості. Компанія була заснована в 2006 році Давидом Бежуашвілі. Нині вона працює відразу в декількох країнах регіону і, в тому числі, в Україні, де інвестує в Херсонський порт.

Херсонський морський торговельний порт став першим об'єктом у портовій галузі України, переданим у концесію. Конкурс виграла компанія "Рісоіл-Херсон" (Консорціум "Петро ойл енд кемікалс" (Georgian Industrial Group) і швейцарської RISOIL S. A.). За словами заступника директора Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Марка Магалецького, це перший концесійний проект, який підготовлений в Україні відповідно до кращої міжнародної практики і який присуджений за результатами відкритого конкурсу.