Фото УНІАН, Янош Немеш

Центр розвитку ринкової економіки (CMD-Ukraine) підтримав ідею об’єднання лісгоспів, що існують, в єдине державне підприємство "Ліси України". Як свідчать результати проведеного Центром дослідження, запропонована Урядом реформа лісогосподарської галузі має низку важливих переваг.

"В експертному середовищі обговорюється урядова ініціатива по створенню державного підприємства "Ліси України". Передбачається, що новоутворене ДП об’єднає наявні лісогосподарські підприємства. Наш Центр дослідив доцільність створення єдиного державного унітарного підприємства у лісовій галузі. Зокрема, вивчено досвід ведення лісового господарства у Польщі, Словаччині, Фінляндії та Латвії. Проаналізовано різні організаційно-правові моделі та сценарії реформування державних підприємств лісової галузі. Результати свідчать, що створення єдиного ДП "Ліси України" з подальшим перетворенням у ПАТ є найбільш вдалим варіантом реалізації реформи", - повідомив голова правління CMD-Ukraine Ігор Гужва.

Експерти вказують на наступні переваги створення ДП "Ліси України":

Відео дня

- ліквідація фінансових дисбалансів (вирівнювання з/п, підвищення інвестиційної привабливості стагнуючих підприємств);

- ведення лісового господарства до стандартів та практик ЄС, вирішення конфлікту розподілу функцій у лісовій сфері (контролювальна - господарююча);

- збільшення інвестиційної привабливості галузі (кредитні ресурси, гранти ЄС на впровадження інноваційно-інвестиційних проєктів);

- детінізація ринку деревини, подолання корупції, скорочення незаконних рубок;

- використання сучасних інформаційних технологій для лісового впорядкування;

- забезпечення сталого/ефективного розвитку лісового господарства.

Зокрема, утворення ДП "Ліси України" створить умови для оновлення основних засобів, матеріально технічної бази, закупівлі сучасного обладнання, автомобілів, протипожежної техніки для захисту лісів. Крім того, реформа передбачає оптимізацію управлінського персоналу і зможе забезпечити перерозподіл трудових ресурсів, пропонуючи кваліфікованим працівникам посади в межах усієї України з соціальним забезпеченням. Буде також розширений доступ до якісної сировини для українських деревообробних підприємств завдяки застосуванню сучасніших технологій заготівлі та використанню ресурсів, які сьогодні не задіяні внаслідок недоінвестованості лісової галузі.

Нагадаємо, Уряд планує проведення комплексної реформи шляхом реорганізації лісгоспів, які перебувають у сфері управління Держлісагентства, та утворення державного підприємства "Ліси України". Централізація та посилення управління в лісогосподарській галузі необхідні для проходження опалювального сезону і забезпечення потреб армії.