Ілюстрація REUTERS

Запланована Кабміном реформа лісової галузі важлива для проходження опалювального сезону і забезпечення потреб армії. Про це "Цензор.НЕТ" заявив керівник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За словами експерта, лісове господарство України стає повноцінним резервним учасником опалювального сезону. Влада розглядає сценарій дефіциту газу, в уряді заявляють про підготовку резервних систем опалення - модульних і мобільних котелень. Це одна з причин, чому на Кабмін винесений проєкт постанови про реорганізацію лісгоспів та утворення державного унітарного підприємства "Ліси України". Крім підготовки до опалювального сезону, це важливо з точки зору збільшення постачання для армії.

"Лісова галузь з початку війни виконує мобілізаційне завдання по забезпеченню лісоматеріалами ЗСУ та ТрО. Це сотні тисяч кубометрів деревини. Потреба в передачі матеріальних цінностей для потреб ЗСУ становить десятки мільйонів гривень щотижня! Восени з поверненням холодів обсяги замовлення зростуть в рази - це і дрова, і матеріал для будівництва укриттів. Для переведення галузі на військові рейки потрібно посилити управлінську вертикаль. Мають з’явитись інструменти для ухвалення оперативних кадрових рішень та контролю за їхнім виконанням", - зазначає Корольчук.

Відео дня

Ще одна перевага єдиної державної компанії - можливість залучення дійсно масштабного фінансування: грантів, коштів ЄС на впровадження інноваційно-інвестиційних проєктів, закупівлю лісовирощувальних, лісозаготівельних та лісопереробних комплексів, обладнання для пожежогасіння. Адже, за словами експерта, відновлення лісогосподарської діяльності на територіях, де відбувались бойові дії та завдані значні збитки лісовому фонду та лісовій інфраструктурі, оцінюється в понад 15 млрд грн. Крім того, галузь віддала фронту величезну кількість техніки, значна частина її матеріально-технічної бази у багатьох регіонах знищена під час боїв.

Корольчук вказує, що намагання протидіяти реформі пов’язано з тим, що деякі керівники в регіонах побоюються втратити вплив і можливості. "Але старому життю приходить кінець, адже війна вимагає рішучих та безкомпромісних рішень. Спроби торпедувати зміни у лісовому господарстві - це безперспективна політика", - резюмує експерт.

Нагадаємо, проєкт постанови Кабінету Міністрів України "Про деякі питання управління об'єктами державної власності у сфері лісового господарства", передбачає проведення комплексної реформи шляхом реорганізації державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України, та утворення державного унітарного комерційного підприємства "Ліси України", що входить до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України.

Як повідомляють галузеві ЗМІ, проєкт постанови уряду "Про деякі питання управління об'єктами державної власності у сфері лісового господарства" передбачає проведення комплексної реформи шляхом реорганізації державних унітарних комерційних підприємств, які перебувають у сфері управління Державного агентства лісових ресурсів України, та утворення державного підприємства "Ліси України".