Встановлення в будинку лічильника знизить рахунки за опалення на 30% - Зубко / фото УНІАН

Встановлення в будинку лічильника тепла й індивідуального теплового пункту (ІТП) дає змогу знизити рахунки за опалення на 30%, повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) з посиланням на віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка.

Читайте такожРада прийняла закон про впровадження аудиту енергоефективності будівель

Відео дня

«Практика показує, що за рахунок енергоефективних заходів можна досягти значно менших комунальних платежів. Наприклад, встановлення лічильника тепла й ІТП дає змогу знизити платежі домоволодіння за опалення на 30%, а це - близько 400 грн з кожної квартири щомісяця», - цитує Зубка прес-служба.

Він наголосив, що після встановлення лічильника споживач отримуватиме рахунки тільки за реально спожиті ресурси, а не за встановленими показниками і нормативами.

«Облік дасть змогу контролювати енергоспоживання, стимулювати до економного використання тепла і води, енергоефективності. І так впливатиме на зменшення комунальних платежів», - сказав Зубко.

Відзначається, що, згідно з ухваленим законом про комерційний облік теплової енергії, гарячої і холодної води, зобов'язання по встановленню будинкових приладів обліку покладено на постачальників теплової енергії або води.

«Той зобов'язаний встановити лічильники тепла впродовж року, а води - за два роки. Якщо він цього не зробить, на нього, а не на споживача, держава накладатиме штрафи», - сказано в повідомленні прес-служби.

Як повідомляв УНІАН, 22 червня Рада ухвалила закон про комерційний облік комунальних послуг, який передбачає обов'язкове встановлення будинкових приладів обліку (лічильників) споживання теплової енергії, гарячої та холодної води в нежитлових (до 1 жовтня 2017 року) і житлових (до 1 жовтня 2018 року) будівлях.