Зсув ґрунту оголив ділянку водогону «Дніпро - Кіровоград» і загрожує аварійною ситуацією на магістральній лінії.

Про це повідомляє офіційний сайт Кіровоградської облдержадміністрації з посиланням на інформацію директора водогону «Дніпро - Кіровоград» Романа Ілика, яку він озвучив під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Критична ситуація склалася на ділянці водогону на території кар’єрного розрізу «Костянтинівський» в Олександрійському районі. Свого часу для безперешкодного видобутку вугілля відкритим способом ділянку магістрального водогону було перенесено. Нині через вплив як природних, так і техногенних факторів, відбувся зсув ґрунту, що оголив цю ділянку. Якщо зсуви продовжуватимуться, це може призвести до аварії та повного зневоднення водогону.

Відео дня

За словами Р.Ілика, необхідно заново прокладати близько 400 м водної мережі, орієнтовна вартість робіт становить 4 млн грн, яких підприємство не має.

Для вивчення серйозності питання керівництвом області вирішено створити спеціальну робочу групу, до складу якої увійдуть представники ЖКГ, МНС, водних інспекцій та установ, а також керівництво самого розрізу «Костянтинівський».

Водогін «Дніпро - Кіровоград» забезпечує питною водою жителів чотирьох міст обласного підпорядкування: Кіровограда, Олександрії, Світловодська та Знам’янки (близько півмільйона населення). Підприємство має боргові зобов’язання з урахуванням усіх штрафів і санкцій на загальну суму 120 млн грн.

31 травня цього року Кіровоградська обласна рада дала дозвіл «Дніпро - Кіровоград» на заставу майна для отримання 5 млн грн банківського кредиту, який дозволить погасити заборгованість із заробітної плати перед працівниками.