Ілюстрація REUTERS

Після того, як уряд США заборонив передачу американських технологій компанії Huawei, це викликало проблеми з доступом до операційної системи Google Android. Водночас, такий крок підштовхнув китайську компанію до впровадження власної мобільної операційної системи.

Читайте такожНа нових смартфонах Нuawei не буде Facebook, WhatsApp та Instagram

Про те, що в надрах Huawei розробляється власна альтернатива американській операційній системі, було відомо вже деякий час. Навесні цього року голова китайського технологічного гіганта Річард Ю заявив, що його компанія готова перейти c Android і Windows на власну ОС вже цього року. А подальші події із забороною доступу до американських технологій тільки прискорили процес розробки і впровадження власної мобільної операційної системи Huawei, яка відома під назвою HongMeng. За даними China Daily, Huawei вже відправила для тестування 1 млн смартфонів з цієї ОС, пише itc.ua.

Відео дня

Як повідомляють обізнані джерела, нова операційна система HongMeng сумісна з усіма Android-додатками і має "розширені функції безпеки для захисту особистих даних".

Генеральний директор бізнес-групи Huawei Юй Чендун заявив, що нова ОС буде доступна для широкої публіки вже цієї осені або наступної весни. Він також повідомив, що HongMeng буде сумісна зі смартфонами, планшетами, комп'ютерами, автомобілями, телевізорами і розумними пристроями.

Відзначається, що Huawei почала розробку власної операційної системи ще в 2012 році. Компанія нібито була стурбована домінуванням Android і почала працювати над пропрієтарною ОС, яка могла б замінити Android у разі, якщо в майбутньому компанія зіткнеться з якимись обмеженнями, що фактично і відбулося цього року. Ця стурбованість вилилася в створення спеціальної команди з розробки власної ОС, що стала частиною Huawei 2012 Laboratories – підрозділу, який займається технологічними розробками, дослідженнями та інноваціями.

За словами людей, близьких до проекту, ОС Huawei заснована на досить легкому мікроядрі, яке може швидко реагувати на налаштування. Команда інженерів Huawei також вивчала Android і iOS, щоб вчитися на цих операційних системах.

Додамо, Huawei зареєструвала товарні марки Huawei Ark OS і Huawei Hongmeng в декількох країнах. Повідомляється, що назва HongMeng OS буде застосовуватися для ОС, що використовується в Китаї, а Ark OS стане назвою операційної системи для світового ринку.