Зеленський підписав указ про створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії в Україні / REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про заходи зі створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії в Україні".

Читайте такожУкраїна готова создать умови для переїзду білоруськіх IT-компаний - віце-прем'єр

Текст указу № 371/2020 від 3 вересня розміщено на сайті голови держави.

Відео дня

Згідно з документом, Кабінет міністрів з залученням представників державних органів, бізнес-асоціацій, незалежних експертів і народних депутатів повинен в тримісячний термін розробити і винести на розгляд парламенту законопроекти, спрямовані на стимулювання здійснення господарської діяльності у сфері інформаційних технологій.

Зокрема, на законодавчому рівні мають бути визначені тимчасові особливості оподаткування заробітних плат IТ-фахівців, які знаходяться в трудових відносинах з IТ-компаніями, для встановлення ефективного рівня податкового навантаження та сприяння детінізації сфери оплати праці та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних IТ-компаній на зовнішньому ринку.

Також президент наполягає на вдосконалення порядку здійснення процесуальних дій у ході розслідувань кримінальних проваджень, щоб виключити необґрунтовані втручання в діяльність IТ-компаній.

Крім того, згідно з указом, уряд має забезпечити удосконалення процедур отримання IТ-фахівцями, які є іноземцями або особами без громадянства та іммігрують в Україну, дозволу на імміграцію та отримання роботодавцем (IТ-компанією) дозволу на роботу іноземців та осіб без громадянства.

Кабінет міністрів також має сприяти розвитку освіти у сфері інформаційних технологій та інтеграції кращих світових практик в систему підготовки IТ-фахівців для підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці.

Згідно з документом, в Україні має бути забезпечено удосконалення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних шляхом залучення навчальних закладів, що здійснюють підготовку фахівців у IТ-сфері.

Указ набирає чинності з дня опублікування.