За 5 років кількість жінок в IT-сфері збільшилася майже в 4 рази / REUTERS

До завтрашнього "дня програміста" компанія GlobalLogic провела дослідження української IT-сфери за останні п'ять років.

Читайте такожУкраїна готова створити умови для переїзду білоруських IT-компаній-віце-прем'єр

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"За даними компанії з 2015 по 2020 рік кількість IT-фахівців в Україні подвоїлася й зросла з 90 тисяч до 180 тисяч. При цьому щороку покращується гендерний баланс - зараз жінок в індустрії на 79% більше, ніж у 2015 році. Тоді вони становили лише 14%, сьогодні - чверть всіх фахівців в IT", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за цей період українські айтішники стали старшими на рік й частіше створюють сім'ї. Середній вік ІТ-фахівця у 2015 році був 27 років, а у 2020 - вже 28 років. Вони також стали приділяти більше уваги особистому життю й активніше вступати в шлюби. За 5 років фахівців без відносин стало на 20% менше, а тих, хто оформив їх офіційно - на 13% більше. Цього року сімейні IT-фахівці становили 40,7% від усіх, хто працює в даній сфері.

"На відміну від сімейного стану, середній досвід в IT на мідл-позиціях за 5 років не змінився. В середньому мідл-Розробник працює у сфері близько 3 років, а тестувальник - 2 роки. При цьому частка тестувальників у загальній кількості IT-фахівців зросла на 45% за останні 5 років, а от частка розробників скоротилася на 16%. За цей час процес розробки цифрових продуктів і рішень став складнішим, тому виникає все більше нових IT-професій та спеціальностей", - підкреслює видання.

У мовах програмування справжнім проривом останніх 5 років стали Python і JavaScript. Вони зросли на 89% і 66% відповідно. Для порівняння, у 2010 році JavaScript використовували всього 1,9% опитаних інженерів в Україні, у 2015 році - трохи понад 10%, а сьогодні його активно використовують понад 18% фахівців. А ось популярний на початку десятих Java значно просів - за 5 років його стали використовувати на 39% менше. На ньому все ще пишуть мобільні додатки для Android і використовують у веб-розробці, але поява нових мов поступово витісняє колишнього лідера.

IT в Україні розвивається, навіть попри кризу, і впевнено рухається до гендерного балансу. За 5 років кількість жінок збільшилася майже в 4 рази. Жінки дедалі частіше обирають IT, лише у 2020 році вони становили 36% серед новачків, тобто тих, хто працює в галузі менш як рік.

"Майже 80% спеціалісток, з якими співпрацює компанія GlobalLogic, посідають технічні позиції, а загальна кількість фахівців компанії в Україні цього року перевищила позначку в 5 тисяч. У першому півріччі 2020 року ми були однією з небагатьох компаній, яка зросла в кількості інженерів. Але впевнені, що друге півріччя буде більш оптимістичним для всієї індустрії. Діджитал трансформація створює попит на розробників і тестувальників, нові IT-спеціальності" - прокоментував віце-президент зі стратегії та технологій Globallogic в Україні Андрій Яворський.

Для аналізу української IT-сфери компанія GlobalLogic використовувала інформацію з відкритих джерел, зокрема, дані DOU і внутрішню статистику.