Новий двоколійний тунель гарантує високий рівень безпеки руху / фото УНИАН

Рік тому, 24 травня 2018 року, акціонерна компанія “Укрзалізниця” відкрила регулярний рух поїздів через новозбудований двоколійний Бескидський тунель у Карпатах, який з’єднує Україну з країнами Євросоюзу.

Читайте такожУкраинцам разрешили возить велосипеды в поездах "Интерсити", но только в разобранном виде

Як повідомляє прес-служба УЗ з посиланням на голову правління компанії Євгена Кравцова, нині тунель повністю забезпечує як пропускну потребу на дільниці Лавочне-Мукачево, так і умови для розширення експортного потенціалу України.

Відео дня

«Реалізований залізничниками проект виконує основне соціально-економічне завдання — забезпечує надійне та безпечне функціонування залізничного транспорту в сполученні Львів -Стрий-Чоп-Державний кордон, що є частиною V Критського міжнародного транспортного коридору. Новий Бескидський тунель створює сприятливі умови для розвитку торгівлі між Україною та країнами Європи, безперебійного руху вантажо- та пасажиропотоків цим міжнародним транспортним коридором», — зазначив керівник УЗ.

Крім того, новий двоколійний тунель гарантує високий рівень безпеки руху. А завдяки збільшенню швидкості руху поїздів (вантажних — до 60 км/год, пасажирських — до 70 км/год) та можливості паралельного пропуску двома коліями пропускна здатність перегону зросла вдвічі.

«Теперішні показники та тенденція до суттєвого збільшення вантажних і пасажирських потоків через новий Бескидський тунель відповідає розрахункам його окупності. Із червня 2018 року через новозбудований тунель у напрямку західних кордонів держави та зворотно пройшло 10,5 тис. вантажних поїздів загальною кількістю понад 500 тис. вагонів. Вантажообіг в обох напрямках становив майже 2,5 млрд тонно-кілометрів брутто», — розповів Кравцов.

Серед вантажів, що прямують через тунель на експорт, переважає українська продукція гірничо-видобувної та металургійної промисловості, а також вантажі в контейнерах.

У пасажирському сполученні за рік ділянкою V Критського міжнародного транспортного коридору в обох напрямках пройшло 8 тис. 590 пасажирських та приміських поїздів.

У першому кварталі 2019 року середньодобова кількість вантажних поїздів, що прямували через Бескидський тунель перегоном Лавочне- Мукачево, майже на 19% перевищує показник першого кварталу 2018 року.

За розрахунками, окупність реалізованого проекту припадає на 2042 рік.

Довідка УНІАН. Бескидський тунель – другий за довжиною (після Лутугинського) залізничний тунель в Україні. Він розташований між станціями Бескид і Скотарське в Карпатах та входить в п'ятий пан'європейський транспортний коридор Італія – Словенія – Угорщина – Словаччина – Україна – Росія.

Новий двоколійний тунель має довжину 1765 м, ширину – 10,5 м, висоту – 8,5 м і пролягає на максимальній глибині – 180 м від поверхні Бескидського хребта.

Загальна вартість будівництва Бескидського тунелю становить близько 2,1 млрд грн.

Тунель побудували на заміну старому, що діяв з 1886 року. Його законсервують і використовуватимуть як евакуаційний.