Рада хоче підвищити штраф за відмову від пільгового перевезення майже у 20 разів / фото autocentre.ua

Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільгового перевезення окремих категорій громадян (№ 10004).

Читайте такожРада відтермінувала введення штрафів для власників "євроблях"

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосував 231 народний депутат з 330, зареєстрованих у сесійній залі.

Відео дня

Законопроектом пропонується встановити, що безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, необхідність розробки законопроекту обумовлена систематичним порушенням законів щодо пільгового перевезення окремих категорій громадян.

"Особливий суспільний резонанс набувають окремі факти відмови у пільговому перевезенні учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. При цьому водії транспортних засобів нехтують честю та гідністю таких осіб, провокуючи соціальний конфлікт", - йдеться в тексті.

Наголошується, що подібні дії водіїв автомобільних транспортних засобів, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності щодо безпідставної відмови від передбаченого законом пільгового перевезення громадян обумовлені, в тому числі та недостатньо жорсткою санкцією з цього правопорушення.

На сьогодні, йдеться в тексті, адміністративний штраф за такі дії становить 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 136 гривень. "Це призводить до ситуації, коли водії транспортних засобів ігнорують норми чинного законодавства", - зазначається в пояснювальній записці.