Літак Boeing 737-800 з реєстраційним номером UR-PSR, який зазнав аварії Ірані / REUTERS

Після зльоту з аеропорту Тегерана український екіпаж рейсу PS752 вийшов на зв’язок і отримав від диспетчерів дозвіл на продовження польоту.

Як повідомив сьогодні на брифінгу віце-президент з польотної роботи авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Ігор Сосновський, це суперечить заяві іранської сторони, що український пасажирський лайнер не виходив на зв’язок.

«Виходили (екіпаж літака - УНІАН) з району аеродрому згідно з дозволу диспетчера. Після зльоту вийшли на зв’язок, всупереч тому, як говорили іранці: «вони не вийшли на зв’язок». Вони вийшли на зв’язок. Абсолютно спокійним голосом доповіли, що вийшли на зліт. Отримали подальший дозвіл на здійснення польоту і далі діяли строго з дозволу диспетчера», – сказав він.

Відео дня

Читайте такожУ МАУ прокоментували визнання Іраном провини за збитий український лайнер

Сосновський також додав, що аналіз даних зі злітних радарів показав, що ніякого відхилення від звичайного маршруту український літак не робив, як про це заявляла іранська сторона.

«Ніякого відхилення від маршруту, про які хтось хоче натякнути, не було і близько», - підкреслив він.

В МАУ також нагадали, що аеропорт був повністю відкритий для польотів.

«Ніякої заборони на виконання польотів ні від української сторони, ні від іранської влади, ніяких NOTAM (сповіщення льотному складу) для пілотів щодо закриття аеропорту або стрілянини «іграшками» в цей бік не було. Через годину сорок хвилин після нас злетіли дві іранські компанії. А потім аеропорт продовжив працювати в штатному режимі», – зазначив віце-президент МАУ.

«Я приєднуюсь до президента України пана Зеленському, який вимагає від Ірану повністю і беззаперечно визнати провину. Без будь-яких «але» та іншого», – додав Сосновський.

Як повідомляв УНІАН, зранку 11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ наполягає на офіційних вибаченнях із боку Ірану, проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих і виплат компенсацій.

Літак рейсу PS752 розбився в Ірані 8 січня, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.