СБУ викрила схему розкрадання держкоштів підрозділами Укразалізниці / Фото: facebook/Kravtsov.Evg

На Дніпропетровщині Служба безпеки України викрила механізм привласнення державних коштів та мільйонні розкрадання під час тендерних закупівель підрозділами "Укрзалізниці" запасних частин для рухомого складу залізниці.

За версією слідства, у 2018 році одному зі стратегічних підприємств у структурі "Укрзалізниці" необхідно було закупити 28 комплектів акумуляторних батарей для тепловозів. Два проведених тендери виявили переможців і дві компанії поставили підприємству продукцію відповідно 13 і 15 комплектів батарей на загальну суму майже 10 млн грн, йдеться у повідомленні на сайті СБУ.

Читайте такожНаглядова рада «Укрзалізниці» рекомендує звільнити в.о. голови компанії Марчека

Відео дня

"Таку продукцію в Україну імпортує один офіційний представник закордонного виробника, у якого дві фірми-посередники і придбали товар. Комерсанти у змові з посадовцями структурного підрозділу "Укрзалізниці" безпідставно завищили їх вартість і після оплати вивели бюджетні кошти у тінь через фірми-прокладки", - розповіли у СБУ.

Зауважується, що за висновком судово-економічної експертизи, сума завданих державі збитків становить понад 2 млн грн.

"Поставлена "Укрзалізниці" продукція також вже мала скарги на її якість від інших покупців. Тому використання акумуляторних елементів могло призвести до дестабілізації роботи залізниці та виникнення надзвичайних подій, зокрема, аварійних ситуацій із рухомим складом", - наголосили у СБУ.

Наразі у межах кримінального провадження керівнику відділу закупівель держпідприємства оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Перевіряється інформація щодо інших посадових осіб, можливо причетних до протиправної діяльності.

Як повідомляв раніше УНІАН, "Укрзалізниця" назвала суму збитків від пасажирських перевезень за 2019 рік.