Коли відновляться авіапольоти в Україні / фото Рixabay

Авіаційний експерт та менеджер авіаційного сектору Богдан Долінце повідомив, що в Україні спочатку будуть відновлювати вантажні авіаперевезення, а потім буде розглядатися можливість відновлення пасажирських перевезень.

"На сьогоднішній день сигнали, які йдуть від аеропортів, говорять, що технічно аеропорти готові до відкриття. Є підготовлений персонал, готова інфраструктура та є розуміння процесів, як це проводити", – сказав Долінце в ефірі телемарафону. 

За його словами, відкриття авіаційного простору напряму залежить від безпекової складової. Тобто від можливості повітряних сил забезпечити безпеку як інфраструктури, так і повітряного простору навколо аеропорту і вздовж трас слідування літаків.

Відео дня

"Без цивільно-інфраструктурної та в тому числі військово-безпекової складових відновити польоти буде неможливо. Але якщо військові та цивільні скажуть, що вони готові, то відновити можна від протягом кількох тижнів до максимум кількох місяців", – вважає експерт.

Він також відмітив, що першими можуть з достатньо вищим рівнем безпеки відкриватися аеропорти на заході країни, що потребуватиме додаткових заходів посилення протиповітряної оборони.

"З економічної точки зору безпечніше починати з аеропортів ближче до кордонів з Європейським Союзом і починати відновлювати з початку вантажні авіаперевезення, а потім вже розглядати можливість відновлення пасажирських перевезень", – додав Долінце.

Відновлення авіаперельотів – що відомо 

25 лютого директор Міжнародної ради аеропортів Європи (ACI EUROPE) Олів'є Янковець сказав, що авіасполучення в Україні можуть відновити до кінця 2024 року.

В свою чергу міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна веде консультації з регуляторами безпеки США та ЄС щодо відновлення авіаційного простору.

Пізніше голова ОП Андрій Єрмак повідомив, що Україна працює над відновленням роботи одного з аеропортів. Втім, він не уточнив, який саме аеропорт може відновити роботу. 

Вас також можуть зацікавити новини: