З початку року автокредитування зросло більш як у 3 рази / фото ua.depositphotos.com

В Україні восени середні ставки за автокредитами можуть знизитися і, залежно від розміру першого внеску та терміну позики, вони становитимуть до 12% річних.

Про це УНІАН повідомив керівник автокредитування "Глобус банку" Сергій Кіпоренко. За його словами, здебільшого це відбудеться внаслідок зниження на 2-3% відсоткових ставок.

Експерт пояснив, що такі зміни відбудуться після зниження облікової ставки НБУ, яка до кінця року може впасти до 18% річних, що зробить кредити "дешевшими" та вплине на зростання продажів на авторинку.

Відео дня

Зазначається, що порівняно з початком 2023 року, автокредитування зросло більш як у 3 рази. За підсумками серпня кількість "кредитних" продажів нових автівок склала 943 одиниць проти 316 одиниць у січні. А до кінця року за програмами автокредитування можуть продавати до 1500 автомобілів на місяць.

Найчастіше в автокредит беруть машини брендів: Skoda (20% від загальної кількості придбаних авто в кредит), Renault (20%), Volkswagen (17%), Toyota (17%) та BMW (15%). Частка придбаних у кредит авто інших брендів становить близько 11-13%.

Експерт також відмітив, що в загальній структурі попиту, порівняно з травнем-червнем глобальних змін не відбулося: близько 22-25% автокредитів припадає на електромобілі та гібридні авто за ціною від 30 тис. доларів до 45 тис. доларів, 20% "кредитних" автівок складають преміумавто вартістю 100 тис. доларів і вище, 15% автокредитів видається на автомобілі вартістю 16-18 тис. доларів.

Крім того, Сергій Кіпоренко дав три головні практичні поради громадянам, що планують вперше придбати авто у кредит:

  • звернутися до банку/фінустанови з мінімум 2-3 варіантами автокредитів (кредитні програми з різними умовами придбання автомобіля як за розміром першого внеску, так і за строком його погашення);
  • банк/фінансова установа має запропонувати досить широку лінійку партнерських програм із різними автобрендами за категоріями "економ", "бізнес", "преміум";
  • варто орієнтуватися на співвідношення цінової категорії авто з умовами кредитної програми, щоб виплати за нею не перевищували 30% від щомісячного доходу позичальника.

"Очікується, що до кінця року кількість українців, що вперше купуватимуть авто в кредит, може скласти до 10-15% від загальної кількості "кредитних" придбань нових автомобілів", - резюмував експерт.

Стан українського авторинку

У серпні повідомлялося, що впродовж серпня український автопарк поповнився 5,8 тис. нових легкових автомобілів, що майже удвічі більше, ніж роком раніше. Найбільший попит мали автомобілі марки Toyota.

При цьому у вересні стало відомо, що популярність електрокарів серед українців зростає. Усього з початку 2023 року свою першу реєстрацію в Україні пройшли майже 19,9 тис. електромобілів, що у 2,7 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Експерти прогнозують, що попит на електромобілі серед українців надалі зростатиме.

Вас також можуть зацікавити новини: