Керування авто напідпитку стане кримінальним злочином / фото УНІАН

З 1-го липня в Україні будуть впроваджені більш жорсткі покарання за водіння авто в нетверезому стані.

Читайте такожУ МВС анонсували збільшення штрафів за перевищення швидкості та нові види контролю

Про це повідомляє ТСН.ua.

Відео дня

"Для водіїв діятиме кримінальна відповідальність, а також суттєво збільшиться сума штрафів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що штраф за водіння напідпитку збільшується від 10,2 тисячі гривень до 17-34 тисяч гривень. А в разі повторного порушення новий штраф становитиме 51 тисячу гривень. Крім штрафних санкцій, нововведення передбачають позбавлення прав на термін до 3 років.

"Штраф та позбавлення прав передбачається за сам факт перебування за кермом у нетверезому стані. Якщо такий горе-водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає ще й позбавлення волі", - підкреслює видання.

Конкретні дії, за які почне вводитися кримінальна відповідальність:

- керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- передавання керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;

- вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їхній основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до ухвалення рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування.

Як повідомляв УНІАН, на початку червня онлайн-сервіс для роботи з відкритими даними OpenDataBot запустив послугу сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху (ПДР) через популярні месенджери Viber, Messenger і Telegram.