У списку кандидатів чотири українці, поляк та болгарин / фото УНІАН

На посаду голови "Укрзалізниці" претендують шестеро людей - четверо українців і два іноземця.

За попередніми прогнозами, уряд може призначити нового керівника УЗ через два-три тижні. Про це повідомляє «Економічна правда».

За інформацією видання, список кандидатів виглядає наступним чином: Якуб Карновськи, Петро Чернишов, Іван Юрик, Володимир Владимиров, Володимир Жмак, Олександр Перцовський.

Відео дня

Якуб Карновськи

Поляк Якуб Карновськи зараз входить у наглядову раду "Укрпошти". У 2012-2015 роках очолював "Польську державну залізницю" (РКР). Відповідав за приватизацію РКР Cargo і в жовтні 2013 року успішно вивів перевізника на Варшавську фондову біржу. Зараз РКР володіє 33% акцій РКР Cargo. До цього Карновського працював у фінансовій сфері.

Петро Чернишов

Колишній керівник "Київстару". Трудову діяльність розпочав у 1990 роках у міжнародній компанії ABB (Asea Brown Boveri), яка спеціалізується на електротехніці. У 1999 році перейшов у пивоварну галузь - очолив український підрозділ Carlsberg. У червні 2014 року став президентом "Київстару", звідки був звільнений у липні 2018 року. За інформацією ЕП, однією з причин його відставки називають критику п'ятого президента України Петра Порошенка.

Іван Юрик

Чинний в.о. голови правління "Укрзалізниці". З червня 2018 року по червень 2019-го Юрик був членом наглядової ради "Укрзалізниці", а з червня 2019 увійшов до складу правління компанії. До цього він працював в Мінфіні та Офісі залучення та підтримки інвестицій уряду.

Володимир Владимиров

Болгарин. Очолював "Болгарську залізницю". Серед ключових переваг він назвав багаторічний досвід реструктуризації залізниць, який "допоможе йому реформувати УЗ".

Володимир Жмак

Член наглядової ради аеропорту "Бориспіль". У 2015-2016 роках працював першим заступником голови Одеської ОДА Саакашвілі. Обіймав керівні посади в групі ТНК-BP. Був радником президента "Київстару" - відповідав за розвиток нових напрямів бізнесу. Протягом семи років входив до наглядової ради цієї компанії.

Олександр Перцовський

Перший заступник гендиректора "Укрпошти" Ігоря Смілянського. Брав участь в конкурсі на посаду глави "Укрпошти", посівши друге місце. Раніше обіймав посаду керівника з розвитку бізнесу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні компанії DHL. Керував проектами трансформації логістичних операцій для глобальних компаній у сфері ритейлу, фармацевтики, автоіндустрії в різних країнах.

Хронологія подій

  • «Укрзалізниця» у квітні-травні 2020 року почала катастрофічно втрачати доходи від вантажних перевезень. Доходи від перевезень вантажів в травні впали на третину, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому навантаження в травні була вище ніж місяцем раніше.
  • 15 квітня 2020 року Кабмін звільнив Желько Марчека з посади в. о. голови правління «Укрзалізниці». На посаду в. о. голови правління УЗ призначили Івана Юрика.
  • У червні 2020 року Наглядова рада "Укрзалізниці" відсторонила від виконання повноважень в.о. члена правління, відповідального за вантажні перевезення, Романа Веприцького.
  • 3 липня 2020 року Кабінет міністрів України вніс зміни до складу правління АТ «Укрзалізниця», призначивши Івана Синякова в. о. члена правління.