Перший в історії України контейнерний поїзд з експортним вантажем відправився до Китаю. Це стане початком програми розвитку контейнерних перевезень та відкриття нових маршрутів, заявляє пресслужба національного перевізника.

Як зазначає міністр інфраструктури Олександр Кубраков, команда міністерства працює над розвитком експортного потенціалу. Про це під час Ялтинської Європейської Стратегії-2021 наголошував президент Володимир Зеленський.

"Нам важливо інтегруватися у світову систему мультимодальних перевезень, яка розширюється швидкими темпами та визначає сучасну логістику. Так, наприклад, в ЄС частка контейнерних перевезень – близько 45%. В Україні ми говоримо лише про 2,5%", - пояснив міністр.

Відео дня

Україна досі не використовувала на повну фактор свого географічного розташування. Заважає цьому й застаріла залізнична та портова інфраструктура. Тому оновлення інфраструктури для формату "море-залізниця" стане одним із ключових завдань в рамках президентської програми "Велике будівництво".

В.о. голови правління Укрзалізниці Олександр Камишін уточнив, що в середині вересня з Китаю прийшов 50-й контейнерний поїзд з імпортним вантажем. 28 вересня до Китаю відправився перший контейнерний поїзд з українським експортом, який доставить до міста Сіань 43 сорокатуфових контейнерів з пиломатеріалами. Маршрут поїзда проходитиме територією чотирьох країн і становить майже 10 000 км.

"Плануємо, що такі поїзди стануть регулярними", - додав він.

Нагадаємо, під час форуму "Україна 30" президент Володимир Зеленський заявив, що в рамках ініційованої ним програми "Велике будівництво" розвиватимуть також і пасажирські перевезення залізницею. Зокрема, у планах – запуск нових маршрутів "Інтерсіті", приміських електричок за проєктом City Express та багато іншого.