'Велике будівництво' Зеленського оновить рекордну з часів Незалежності кількість мостів – експерт

Упродовж п'яти років, до 2025 року, Укравтодор у рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" планує побудувати або відремонтувати стільки ж мостів, скільки в Україні було зроблено разом за всі роки Незалежності, пише у себе в Facebook керівник Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков.

"Зараз достеменно ми знаємо технічний стан лише 895 мостів, які пройшли експертизу. А всього в Україні 16 346 мостів, які будували або ремонтували до 2019 року. І з кожним роком незалежності мостам приділяли все менше уваги", - зазначив Биков.

За його даними, якщо з 1980 по 1989 рік провели роботи на 1950 мостах, то в наступному десятилітті тільки на 619, з 2000 по 2009 рік – лише на 337 мостах, а з 2010 по 2019-ий ще менше – на 314 мостах. 

Відео дня

"Ситуація почала налагоджуватися у 2020 році, коли Володимир Зеленський почав програму "Велике будівництво". Всього за один кризовий ковідний рік Укравтодор провів роботи на 158 мостах. З них 98 – це поточний середній ремонт, 43 – капітальний ремонт, а 17 мостів побудували і реконструювали", – зазначив експерт.

Він наголосив, що упродовж п'яти років Укравтодор планує зробити стільки ж мостів, скільки зробили за всі роки незалежної України. 

"Мені особисто наполеонівські плани Укравтодору здавалися фантастикою, поки Олександр Кубраков (голова Укравтодору – ред.) не показав найяскравіші мости, які вони вже зробили за минулий рік", – зазначив Биков, згадавши, зокрема, Запорізький міст, по якому в минулому році вже відкрили рух. 

Експерт вважає, що будівництво мостів створює великі замовлення для української промисловості: мости будують з українського бетону і сталі, а у виробництві всього цього задіяні майже 20 000 осіб в різних сферах промисловості і мостового будівництва. Все це за п'ять років має збільшити зростання українського ВВП на 0,9%.

На найближчий рік у планах Укравтодору роботи на 150 мостах, а переправу через Хаджибейський лиман вже закінчують і в травні відкриють рух по трьох смугах в обох напрямках – три в Одесу і три до Києва.