31 січня у Львові відбудеться презентація монографії «Галицька (Львівська) єпархія XII-XVIII ст.: організаційна структура та правовий статус». Як повідомили УНІАН у відділі інформації і зовнішніх зв’язків УКУ, автором книги є історик Ігор Скочиляс, декан гуманітарного факультету Українського католицького університету.

У книзі автор пропонує позаконфесійний підхід, тут відсутня політизація історії церкви та християнства загалом.

«Одна з ідей видання – долучитися до дискусії в інтелектуальному середовищі України та Центрально-східної Європи щодо пошуку консенсусу у трактуванні історичних подій. У книзі йдеться про роль християнської традиції в минулому України», – зазначив історик.

Відео дня

Видання також акцентує увагу на ролі церкви у культурному житті України.

«Після втрат ознак державності церква також опікувалася культурою, – зазначив Ігор Скочиляс. – У домодерний період єпископський двір формував українську культуру, зокрема через заснування освітніх навчальних закладів».

З цього приводу  ректор УКУ о. д-р Борис Ґудзяк зазначив: «Завдяки книзі Ігоря Скочилася в Україні з’явилося найобшириніше трактування і аналіз історії серед усіх єпархій України. Жодна з церковних одиниць України такої синтентичної, ґрунтовної і дійсно наукової історії поки немає. Ця книжка ставить планку для всіх подальших спроб написання української церковної історії загалом».

На думку Бориса Ґудзяка, в багатьох питаннях українська історія позначена комплексами меншовартості.

«Історія так званого унійного періоду  XVII-XVIII століття залишалася у тіні. Ми дуже мало знаємо про цю епоху, то ж автор підіймає майже недоторканні історичні архіви. Виявляться, що ця унійна церква мала самобутню, динамічну плідну практику та пасторальне життя. Історичний аналіз подій XVIIIст. є унікальним внеском Ігоря Скочиляса», – зазначив ректор УКУ.

Видання також розкриває роль Галицької (Львівської) церковної традиції у ХІІ-XVIII ст. у більш ширшому контексті, аніж сучасна, незалежна Україна. Географічна мапа Галицької єпархії у різні періоди охоплювала територію від Чигирина, околиць Києва до Дикого поля та Перемишля. Також до сфери впливу Галицької єпархії до середини XIVст. належали інші етноси, зокрема половці та сучасні румуни і молдавани.