Юлія Тимошенко / REUTERS

На Погоджувальній раді сталася словесна перепалка між лідером фракції “Блоку Петра Порошенка” Артуром Герасимовим і лідером “Батьківщини” Юлією Тимошенко.

Як передає кореспондент УНІАН, Герасимов зазначив, що минулого тижня сталася “безпрецедентна подія в політичній історії України”.

“Вперше викрито загальнонаціональну мережу, чи говорячи простою мовою, “сітку” з організації підкупу виборців”, - сказав він.

Відео дня

Депутат додав, що було проведено 44 обшуки і сліди цієї “сітки” було виявлено у 13 областях України.

“Судячи з наявних документів, її створення мало на меті, говорячи відверто, купити близько 1 мільйона голосів виборців. Зокрема, за місцями обшуків знайдено інструкції, кошториси, розписки та звіти. Вся ця діяльність оплачувалася готівкою. Найбільш обурює те, що серед кураторів в областях були громадяни Росії, та ще й які: колишні довірені особи Жиріновського та працівники штабу Путіна”, - зазначив Герасимов.

Він наголосив, що йому не зрозуміло, з яких причин правоохоронні органи під час оприлюднення цієї операції не назвали “ні імен депутатів, які стоять за організацією “сітки”, ні політичної сили, яку вони представляють”.

“Ця політична сила називається “партія “Батьківщина”. Лідер цієї партії — Юлія Тимошенко. І в першу чергу, вона несе всю повноту політичної відповідальності”, - наголосив Герасимов.

Читайте такожПорошенко в Хмельницькій області програє в другому турі і Зеленському, і Тимошенко - опитування

При цьому, він висловив думку, що “кількатижневий галас Юлії Володимирівни про те, що хтось скуповує голоси, мав на меті відволікти увагу і прикрити її власну злочинну схему з незаконного фінансування виборчої кампанії, підкупу членів дільничних комісій та купівлі голосів”.

Герасимов наголосив на вимозі покарання за подібні дії. І щоб “ніхто не міг сховатися за депутатськими мандатами партії “Батьківщина”.

“Відповідальність мають понести не тільки рядові учасники схеми, але й її замовники”, - додав він.

У той же час, додав він, “розповсюджується бездоказові заяви щодо нашої політичної сили, які мають виключно політичне забарвлення”.

“Ми вимагаємо негайного спростування цих заяв або термінового опублікування доказів”, - сказав Герасимов.

Своєю чергою, Тимошенко відповіла Герасимову, який “половину часу (виступу — УНІАН) присвятив тому, щоб спробувати принизити моє ім’я”: “Істерикою Петра Порошенка я задоволена повністю. Це говорить про те, що вони точно знають, кому вони програють вибори. І це буде наша команда. А по-друге, вони не гнушаються того, що робив Янукович — це поливати брудом своїх опонентів. Вся країна, кожна людина знає, хто купує голоси. І це Петро Порошенко”.

Як повідомляв УНІАН, 21 лютого співробітники СБУ, ГПУ та ДБР проводили понад 50 обшуків у різних регіонах у зв'язку зі створенням за участю громадян Росії так званих "виборчих пірамід" під керівництвом одного з народних депутатів.

За даними СБУ, злочинна організація, створена для впливу на результати виборів президента, мала чітку ієрархію і передбачала формування членами групи у виборчих округах "піраміди", яка складалася з керівника сектора – старшого виборчої дільниці і десятки, котрі повинні були забезпечити необхідну, визначену кожному окремо кількість голосів на користь конкретного кандидата на всіх звичайних виборчих дільницях країни. В СБУ не називають ім'я народного депутата, який виконував координуючу роль і відповідав за фінансування, але зазначають, що він особисто не є кандидатом у президенти.

За даними СБУ, цьому народному депутату допомагали троє координаторів, відповідальні за різні регіони України: Владислав Ковалевський, Євген Матвейчук та Вартан Юмукян, яким в кожній області підпорядковувалися особи, відповідальні за реалізацію мети "виборчої піраміди".

"Частина організаторів цієї "піраміди" є глибоко інтегрованими в російський політикум, тривалий час працювали в Російській Федерації, організовуючи виборчі компанії провладних кандидатів і партій", - повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Того ж дня слідчі Державного бюро розслідувань проводили обшуки в кількох волонтерів Тимошенко. У слідчих діях брали участь співробітники Управління СБУ в Запорізькій області. За словами голови Запорізької міської організації ВО «Батьківщина» Віталія Рябцева, слідчі дії проводилися на підставі постанови Печерського районного суду Києва.

У свою чергу, Тимошенко відкидає звинувачення щодо "виборчих пірамід" під керівництвом депутатів її політичної сили.