ЦВК закликала кандидатів у президенти відповідальніше ставитись до процесу / фото УНІАН

Центральна виборча комісія назвала кричущою кількість замін членів окружних та дільничних виборчих комісій та закликала кандидатів у президенти відповідальніше ставитись до цього процесу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко на прес-конференції в Києві.

“Кандидати більш-менш відповідально підійшло до формування виборчих комісій… Так, ними було подано 7 тис. 395 кандидатур до складу окружних виборчих комісій, 40 кандидатур були відкликані, в результаті загальна кількість кандидатур, включених до ОВК, становить 7 тис. 355 осіб. Однак, при цьому ми побачили певні тенденції, які для ЦВК виявилися дещо неприємними”, - підкресли Радченко.

Відео дня

За його словами, станом на 11.00 15 березня достроково припинили повноваження 2 тис. 428 членів ОВК, що становить майже третину від їх первинного складу.

“Це багато. І це означає, що як кандидати, так і самі члени ОВК не дуже відповідально підходять до виконання покладених на них обов'язків. Адже кількість змін є кричущою. Так, голів ОВК змінювали 139 разів у 199 територіальних виборчих округах і понад 120 – були змінені секретарі комісій. Це не дає можливість ОВК належним чином виконувати покладені на них повноваження”, - наголосив заступник голови ЦВК.

Читайте такожПроти ЦВК подали 59 судових позовів

Він також додав, що станом на 14 березня до складу дільничних виборчих комісій включено 445 тис. 111 осіб, але кількість членів комісій достатньо нерівномірна.

“Понад 1,5 тис. дільничних виборчих дільниць утворено з мінімальною кількістю членів - 9 осіб. Якщо ці дільниці малі, то така кількість членів комісії впорається зі своїми функціями, але якщо це середні та великі виборчі дільниці, то законодавство дає можливість доукомплектовувати кількість членів ДВК”, - зазначив Радченко.

За його словами, в ДВК також відбувається велика кількість замін їх членів.

Як зазначила член ЦВК Світлана Кустова, Центрвиборчком вперше започаткував програми навчання членів комісій, організовуючи різноманітні тренінги та надсилаючи до ОВК та ДВК навчальні посібники. “Але коли відбувається така часта ротація, коли кандидати так часто змінюють членів виборчих комісій, наші намагання навчити їх та надати алгоритми дій для полегшення їхньої роботи нівелюються“, - наголосила вона.

Із зазначених причин ЦВК закликала кандидатів більш відповідально ставитись до формування виборчих дільниць, щоб забезпечити якісну організацію виборчого процесу.