Посол закликала кандидатів у президенти України дотримуватися демократичних принципів / фото УНІАН

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович закликала кандидатів у президенти України дотримуватися демократичних принципів участі у виборчій кампанії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол США сказала під час виступу перед короткостроковими спостерігачами Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO).

Відео дня

Читайте такожВ СБУ заявили про плани окупантів не пускати жителів ОРДЛО на вибори президента

Вона заявила, що «неупереджене та незалежне спостереження за виборами не лише забезпечує роботу електорального процесу, а посилює суспільну довіру у законності результатів, тим самим зміцнюючи демократичні інституції».

«Знову і знову, чи то під час Євромайдану, в соціологічних опитуваннях чи за кухонним столом, українці неодноразово і однозначно заявляли, що керування має відбуватися з боку лідерів, які представляють їхні інтереси, і існуватиме можливість, аби ці лідери були підзвітними», - наголосила Йованович.

«Всього через кілька днів мільйони українців продовжать те, що стає традицією вільних і справедливих виборів в Україні. Продовження цієї традиції означатиме, що воля українського народу буде поважатися, кого б не обрали», - наголосила посол США.

Також вона додала, що до складу членів Центральної виборчої комісії входять представники різних партій.

За словами Йованович, ЦВК відіграє «величезну і вирішальну роль, щоби продемонструвати успіх української демократії під час організації виборів, підрахунку голосів і у кінцевому підсумку визначення переможця».

При цьому посол зауважила, що «функція спостерігачів від громадянського суспільства полягатиме у тому, щоби неупереджено забезпечити, аби вибори відображали волю українського народу».

Йованович зазначила, що Україну відрізняє від деяких сусідніх країн той факт, що за декілька днів до голосування у першому турі невідомо, хто пройде у другий тур. «Це сила демократії, коли результат заздалегідь не визначений. І щоби ця сила зростала, виконувала функцію контролю уряду, кожен має погодитися поважати процес і грати за правилами, правилами, вільними від надмірного впливу, насильства або залякування», - наголосила вона.

У цьому зв'язку посол США підкреслила, що у країні, яка прагне інтеграції з Європейським Союзом і НАТО, учасники виборчих перегонів у своїх діях повинні дотриматися ключових євроатлантичних цінностей. «Це те, чого очікує український народ, і цього також очікує міжнародна спільнота», - наголосила Йованович.