Ілюстрація / REUTERS

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович закликала українську владу провести аудит Державного концерну "Укроборонпром" і порушити кримінальні справи за корупцію на цьому підприємстві.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол США сказала у Києві під час інформаційного марафону "Діалоги в часі", який проходить з нагоди п'ятої річниці створення громадської організації "Український кризовий медіа-центр".

"Уряд України також повинен негайно профінансувати повний аудит "Укроборонпрому" і розсекретити державне оборонне замовлення максимально можливим чином. Це сприятиме прозорості та боротьбі з корупцією в оборонному секторі. Заплющення очей на корупцію у секторі оборони означатиме позбавлення українських мужніх солдатів їжі, медичного обслуговування та зброї", - наголосила Йованович.

Відео дня

"Уряд має розслідувати і порушити кримінальні справи щодо корупції в "Укроборонпромі" і в інших установах", - додала вона.

Читайте також"Укроборонпром" відреагував на інформацію про "відкати" Гладковському

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Сам Гладковський заявляв, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ" та позивається до журналістів-розслідувачів.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року. За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, про які йдеться в розслідуванні проекту "Наші гроші з Денисом Бігусом", становить 22 млн грн. Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі "Кузня на Рибальському", отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.

4 березня проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник державного концерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

НАБУ відкрило кримінальне провадження за результатами аналізу нової частини розслідування ЗМІ про факти корупції в оборонці щодо здійснення закупівлі деталей та комплектуючих для авіатехніки.