Парубія просять відкликати запрошення делегації ПАРЄ на вибори в Україні / Ілюстрація REUTERS

Комітет Верховної Ради у закордонних справах звернувся до голови ВР Андрія Парубія з приводу відкликання запрошення на дострокові парламентські вибори делегації Парламентської асамблеї Ради Європи.

Читайте такожЗвільнення українських моряків входило до умови повернення Росії в ПАРЄ - посол

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення підтримали всі присутні на засіданні комітету.

Відео дня

Також комітет рекомендував Міністерству закордонних справ України не погоджуватися на призначення нового посла Ради Європи в Україні до моменту проведення консультацій з новим генеральним секретарем РЄ.

Крім того, новому голові Верховної Ради рекомендовано відмовитися від участі у конференції голів парламентів країн-членів Ради Європи у вересні, до моменту виконання положень резолюцій ПАРЄ Росією стосовно звільнення українських заручників та припинення переслідувань кримських татар.

Також комітет ВР рекомендує провести консультації з іншими країнами щодо недопущення до керівництва в Асамблеї тих депутатів Держдуми РФ, які перебувають під санкціями, а також щодо неприпустимості прийняття повноважень членів російської делегації, які перебувають під санкціями Європейського Союзу.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентарів, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у Парламентській асамблеї Ради Європи вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.

Окремо 26 червня Регламентний комітет ПАРЄ надіслав до Венеціанської комісії на вивчення питання: чи є депутатами ті, хто обрані в російський парламент за допомогою голосів жителів Криму.

Сьогодні, 1 липня, Комітет ВР у закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі постійної української делегації в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи до виконання російською делегацією низки умов щодо заручників і припинення переслідування кримських татар.